Tirsdag 15.6.2021 - Uke 24

Samarbeidspartnere

530x353 1julie og bjornJulie Guttormsen, masterstudent ved Universitetet i Oslo, samarbeider med Björn Kröger, gjesteforsker ved Naturhistorisk museum, for å undersøke den svært fossilrike ordoviciske kalksteinsforekomsten ved Slemmestad Stadion. Foto: Ronny Setså

 - Se, blekkspruter overalt, sier Julie Guttormsen og peker ned på lagflaten hun står på.

Fjellsiden består av Orthocerkalken, en godt kjent kalksteinsenhet i Oslofeltet som er oppkalt etter de kremmerhusformede blekksprutene (orthocerer). Lagflaten, som ble avdekket i 2009 er en enorm gravplass for blekkspruter, men også andre marine organismer.

- Muligheten til å jobbe i felt er noe av det beste med å studere geologi. Det er skikkelig morsomt å kunne gjøre sitt eget feltarbeid, særlig på en så spesiell lokalitet som dette.

Samtidig drømmer hun seg tilbake til en helt annen tid og et helt annet klima. På denne solfylte, men likevel kalde høstdagen, er det behagelig å tenke seg at det var mye varmere i ordovicium. Kalksteinene vitner om et varmt og grunt hav, og tankene driver mot en kritthvit strand i sørlige strøk.

Guttormsen har besøkt lokaliteten mange ganger denne sommeren og høsten. Hun utfører sedimentologiske og paleontologiske undersøkelser og samler inn prøver. Mange prøver. Senere i høst vil hun gjøre analyser ved Naturhistorisk museum. Der sitter også veilederen hennes, Hans Arne Nakrem, professor i paleontologi.

- Undersøkelsene hennes vil bidra til å forstå hvordan kalkenheten har blitt dannet. De vil gi innsikt i både sedimentologiske og paleontologiske forhold som havdyp, bunnforhold, strømretning, sedimentasjonshastighet, sedimentasjonssykluser, og ikke minst hvilke andre organismer som levde i havet da enheten ble avsatt, forteller Nakrem.

En hjelpende hånd

Den unge studenten får ikke være helt alene med fossilene sine. Til det er lokaliteten altfor bra. Ved flere anledninger har hun truffet profesjonelle geologer så vel som hobbygeologer. De siste ukene har hun også fått besøk av Björn Kröger, associate professor ved Museum für Naturkunde, Humboldt-universitetet i Berlin. Kröger har som sedimentolog og paleontolog spesialisert seg på de eldgamle blekksprutene.

Ut oktober bistår blekkspruteksperten Naturhistorisk museum som gjesteforsker, og han deler gladelig sin kunnskap med Julie Guttormsen i felt.

Orthocerer mindreDe kremmerhusformede blekksprutene er dominerende i Orthocerkalken, og mange av dem er meget godt bevart med synlige kammere. Foto: Ronny Setså

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Turingtesten


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: