Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Engasjementet rundt den norske fjellkjedens navnevalg er stort. Vi har spurt to PhD-studenter ved Universitetet i Bergen om hva de mener er et godt navn på fjellkjeden.


530x360 tvedtAnette Broch Mathisen Tvedt er PhD-student ved Institutt for geovitenskap og leder for NGFs lokalforening i Bergen. Foto: Ronny Setså

Onsdag denne uken inviterte Norsk Geologisk Forening Bergen til et møte om den norske fjellkjeden. GEOs redaktør Halfdan Carstens holdt foredrag og oppfordret til dialog. Hva er et godt navn på fjellkjeden, og hvordan har den egentlig blitt dannet?

Blant de oppmøtte var PhD-student ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og leder for NGFs lokalforening i Bergen Anette Broch Mathisen Tvedt.

- Jeg synes et navn på slutter på –tindane ville vært veldig fint. Eventuelt Vindane, det blåser tross alt mye i fjellet. Men det er vanskelig å finne et fint navn som også klinger godt på engelsk, sier hun.

Tvedt har allerede sendt inn flere navneforslag til fjellkjeden.no. Hun tviler på at hennes «E6» vil gå til finalen, men har derimot større tro på forslaget «Aasen-alpene», oppkalt etter Ivar Aasen.

- Aasen-alpene, det hadde vært fantastisk, smiler Tvedt.

530x349 gijsGijs Henstra er PhD-student ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen. Foto: Ronny Setså

Gijs Henstra er PhD-student ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen. Det var under den geologiske vinterkonferansen i Oslo i år han for første gang hørte at Norges fjellkjede ikke har noe navn. Han mener den norske fjellkjeden bør hete Skandes eller Scandes.

- Scandes klinger veldig godt, både på norsk og internasjonalt. Dessuten høres det ut som en fjellkjede, mener Henstra.

Han er derimot skeptisk til å kalle fjellkjeden Kaledonidene fordi navnet representerer en gammel fjellkjede, og ikke den vi har i dag.

- Kaledonidene hadde dessuten større utbredelse enn den skandinaviske halvøy, og det kan skape forvirring, avslutter Henstra.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: