Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Digitale blotninger er høyoppløselige tredimensjonale modeller av fjellsider og representerer en revolusjon for geologisk undervisning og forskning. Det gjelder spesielt på Svalbard som er dekket av snø ni måneder i året.


530x540 VirtualOutcrops NORIllustrasjon og foto: Kim Senger

Noe av det mest kjente ved Svalbard er geologien som stratigrafisk dekker nær mesteparten av jordhistorien. I tillegg er plassering av alle byer på Svalbard styrt av geologi, nærmere sagt kullforekomster (av paleogen alder i Longyearbyen, Barentsburg, Svea, Grumant og Ny Ålesund, og av karbon alder i Pyramiden).

Den sedimentære lagrekken forteller geologer hvordan Svalbard har beveget seg nordover fra nær Sydpolen til ikke så langt fra Nordpolen.

På veien passerte Svalbard globale klimasoner, opplevde store forandringer av de sedimentære avsetningsmiljøene og ble utsatt for ulike tektoniske regimer.

Det betyr at Svalbard også kan fungere som en introduksjonsbok til geologi for studenter og selvsagt også til geologisk og geofysisk forskning. Tusenvis av vitenskapelige artikler har blitt publisert om ulike aspekter av Svalbards geologi, og hvert år arrangeres det mange feltekskursjoner.

Men den geografiske posisjonen gir feltgeologer og studenter én utfordring. Mørketid og det faktum at Svalbard er dekket av snø ni måneder i året.

Derfor kan digitale blotninger og 3D-modeller av geologien være et svært nyttig verktøy både til undervisning og forskning.

Dataene kan samles inn gjennom den korte feltsesongen (blant annet av LiDAR-skannere og droner), og deretter kan ansatte og studenter ved UNIS jobbe «i felt» innendørs når forholdene ute ikke tillater faktisk feltarbeid.

Kim Senger, førsteamanuensis ved UNIS, skrev mer om denne revolusjonen under fjorårets formidlingskonkurranse.

Les hele bidraget hans her

Vil du fortelle om din forskning? Les mer om konkurransen her

Siste frist for innsending av bidrag er 30. april 2019.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: