Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

530x353 alle fireFra venstre: Lillian Elvik, Svein-Martin Hatleseth, Atle Rotevatn og Eivind Bastesen. Her fra Hammam Faraun i nærheten av Abu Zenima på vestkysten av Sinai-halvøya. Foto: Lillian Elvik

-Vi jobbet fra tidlig morgen til sen kveld hver dag. Det har tidvis vært slitsomt, men virkelig betalt seg, forteller Svein-Martin Hatleseth, masterstudent ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Sammen med Lillian Elvik, som også er masterstudent ved instituttet, reiste han til Sinai-halvøya for å undersøke de godt eksponerte forkastningene som opptrer i karbonater av eocen alder. Forkastningene er dannet i forbindelse med Suez-riften som var aktiv fra ca. 28 – 5 millioner år siden.

Foruten studentene bestod reisefølget av veilederne Atle Rotevatn og Eivind Bastesen, samt forskere ved Universitetet i Manchester. Rotevatn, som er Hatleseths hovedveileder, er førsteamanuensis ved instituttet og seniorforsker ved Uni CIPR. Bastensen er Elviks hovedveileder og seniorforsker ved Uni CIPR.

Destruksjonssone under lupen

Forkastninger består typisk av en kjerne og en omsluttende destruksjonssone. Hatleseth har undersøkt sistnevnte, som gjerne er sterkt oppsprukket i slike bergarter.

Masterstudenten, som avslutter oppgaven sin i juni, har kartlagt oppsprekkingsmønsteret i detalj på langs og på tvers av forkastningen.

-Kartleggingen har i hovedsak gått ut på å registrere alle sprekker, eller brudd, som opptrer i forbindelse med forkastningen. Videre har jeg sett på orienteringen av bruddene og hvordan sprekkeintensiteten varierer på langs og på tvers av forkastningen, forteller Hatleseth.

Gjennom nesten seks uker med feltarbeid fordelt på to feltturer, har studenten samlet mye data.

-Svein-Martin har et svært unikt datasett. Ikke bare fordi det er omfattende, men også fordi dette området har svært godt eksponerte forkastninger som kan følges opptil flere kilometer. Svein-Martins titusener av sprekkemålinger muliggjør et detaljstudium av variasjoner i destruksjonssonen som tidligere ikke har vært gjort.

-Det blir derfor svært spennende å se hva som kommer ut av oppgaven hans, sier Rotevatn.

530x353 kamelerKameler i feltområdet. I bakgrunnen vises Sudr-, Esna- og Thebesformasjonene. Foto: Lillian Elvik

Leire som smøremiddel

Elvik har fokusert på selve forkastningen og kjernen. Dermed vil de to masterstudentene i stor grad komplementere hverandre. Forkastningskjernen er sonen hvor mesteparten av forkastningens bevegelse er tatt opp og er som regel sterkt deformert.
 
-Jeg har sett på sammensetningen av forkastningskjernen og hvordan denne varierer langs forkastningen, forteller Elvik.

Masterstudenten, som leverer oppgaven sin i april, har studert hvordan leirsmøring påvirker deformasjonen i kjernen.

-Foruten vertsbergartens sammensetning og forkastningsgeometri viser studiet at det hovedsakelig er to faktorer som påvirker deformasjonen i en forkastningskjerne. Det ene er som kjent forkastningens sprang (akkumulert bevegelse),  mens det andre viser seg å være leirsmørning, fortsetter hun.

Elvik har under feltarbeidet fulgt en forkastning langs strøket, og gjort observasjoner av deformasjonen i kjernen både med og uten tilstedeværelse av leirsmøring

-Leiren som er smurt langs forkastningen fungerer som en pute, den er med på å dempe friksjonen som normalt opptrer ved bevegelse i forkastninger. Tilstedeværelsen av leirsmøring kan dermed føre til mindre deformasjon og oppsprekking. Dette kan hjelpe oss til bedre forståelse av væskestrøm i bergartene, og oppgaven hennes er dermed et viktig bidrag til forskningen, avslutter Bastesen.

530x353 elvik nkkellokalitetFORKASTNING: Dette er en av Elviks nøkkellokaliteter, med Sudrformasjonen i liggblokken og Thebesformasjonen i hengblokken. Leirsmørning kan skimtes i forkastningen (mørke sedimenter). Foto: Lillian Elvik

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: