Lørdag 26.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Antall førstevalgsøkere til petroleumsstudiene fortsetter å falle. Men de som starter studiene nå, kan gå en lys fremtid i møte, mener instituttlederne.


530x397 Petroleumstek senter iptAntall førstevalgsøkere til Petroleumsfag ved NTNU har falt kraftig de siste årene. Men de 29 tilgjengelige studieplassene blir fortsatt fylt opp. Foto: NTNU

På tirsdag slapp Samordna opptak tallene for hvor mange som har søkt seg til høyere utdanning i Norge.

Geofagstudiene har i flere år opplevd høy vekst, men har de siste to årene falt ca. 60 prosent.

Blant de som er hardest rammet er de petroleumsrelaterte studiene.

LES OGSÅ: Fallet fortsetter for geofagene

Petroleumsfag ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har opplevd sterk vekst i antall førstevalgsøkere tidligere i dette tiåret, men siden 2014 har nedgangen vært på hele 89 prosent.  

I år var antallet søkere 31, mot 77 i fjor og 286 i 2014.

En gyllen mulighet

- Per i dag har vi nok søkere til studieplassene våre, forteller Egil Tjåland, leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk (IPT).

210 Egil TjålandIfølge Tjåland tilbyr instituttet 29 studieplasser, mot 31 førstevalgsøkere.

- I tillegg er det mange som har Petroleumsfag som andrevalg, og av erfaring får vi også inn studenter fra andre studieretninger ved NTNU. Derfor vil plassene bli fylt opp.

Og instituttlederen ser en lysende fremtid for de som velger å starte petroleumsutdanningen i år.

Egil Tjåland er leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU. Foto: Halfdan Carstens

- Oljebransjen er syklisk. Det er fem år til studentene som starter denne høsten uteksamineres, og historisk sett vil de som påbegynner studiene i dårlige tider, komme ut i arbeidsmarkedet i gode tider. Dette er en gyllen mulighet for dem.

Samtidig er Tjåland bekymret på bransjens vegne, som vil ha stort behov for folk i årene som kommer.

- Oljenæringen trenger hele tiden påfyll av ny ekspertise i takt med at stadig flere pensjoneres. Det vil ikke bli lettere å finne nye felter i årene som kommer, og vi trenger de smarteste og beste hodene både for å gjøre nye funn og å få opp mer av oljen som allerede er funnet, hevder Tjåland.

Har is i magen

Også Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger har merket «oljebremsen».

Tallene fra Samordna opptak viser at kun 12 personer hadde Petroleumsgeologi som førstevalg i år, noe som tilsvarer en nedgang på 61 prosent siden i fjor og 73 prosent siden 2014.

170 myhr- Men samtidig har antall masterstudenter økt, og i fjor hadde vi rekordmange på instituttet, forteller instituttleder May Britt Myhr.

Myhr mener studentene ved instituttet har forståelse for at bransjen er syklisk, og når jobbtilbudene mangler, velger de heller å «bygge på» studiene med flere fag og flere bachelorstudenter går videre til masternivå.

- Det viser at de har is i magen, og resultatet er at vi utdanner folk som er enda bedre kvalifisert for en jobb i fremtiden, sier Myhr.

May Britt Myhr er leder ved Institutt for petroleumsteknologi ved UiS. Foto: UiS

På lengre sikt har instituttlederen tro på at rekrutteringen til både studier og til bransjen vil ta seg opp.

- Johan Sverdrup-feltet skal produsere i 50 år, og det fokuseres stadig mer på hvordan vi kan øke utvinningsgraden på eksisterende felter.

- Så lenge aktiviteten på norsk sokkel vedvarer, vil det være behov for petroleumsgeologer og –ingeniører, og disse skal vi utdanne, avslutter May Britt Myhr.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: