Torsdag 16.7.2020 - Uke 29
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

En bachelorstudent ved UiO oppdaget mulige feilaktige tolkninger i to forskningsartikler publisert i anerkjente tidsskrifter.


530x339 kartTIBET: Kartet viser de to studieområdene i Jonassens bacheloroppgave. Illustrasjon: Vetle Odin Jonassen

- Enkelte forskningsartikler har forklart at innsjøforandringer i Tibet skyldes avsmelting av isbreer. Gjennom min bacheloroppgave har jeg kommet frem til at det mest sannsynlig ikke er riktig, forteller Vetle Odin Jonassen, masterstudent i geomatikk ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

154 profilbildeJonassen skrev oppgaven «Changes in Lake Areas and Volumes in Shuanghu and Rutog, Tibet, Using Satellite Remote Sensing» som en del av bachelorgraden sin som ble fullført dette vårsemesteret.

Ved hjelp av satellittdata som strekker seg tilbake til 1972, har studenten analysert endringer av volum og areal blant utvalgte innsjøer ved to geografiske områder i Tibet (Shuanghu og Rutog).

- De fleste innsjøene har vokst både i areal og volum siden satellittmålingene startet, og spesielt siden årtusenskiftet, sier Jonassen.

Vetle Odin Jonassen er masterstudent i geomatikk ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

Økningen av de fleste innsjøenes areal siden 1972 har vært noen titalls prosent frem til i dag.

Ifølge Jonassen har minst to av litteraturkildene han har benyttet konkludert med at endringene i areal og volum skyldes avsmelting av isbreer i avrenningsområdene.

- Men i det ene området trekker ikke isbreene seg tilbake, og i det andre kan avsmeltingen ikke stå for mer enn 35 prosent av innsjøendringene, forklarer Jonassen.

Masterstudenten mener derimot at økt nedbør trolig er årsaken til de voksende innsjøene.

530x371 innsjøerGrafen viser endringer i areal for innsjøene i Shuanghu i Tibet siden 1972. Illustrasjon: Vetle Odin Jonassen

- Det eksisterer lite nedbørsdata for områdene jeg har studert, men ettersom de er lukkede systemer der vannet ikke renner videre ut i havet, er det en forholdsvis enkel oppgave å beregne dette selv.

- 4 – 15 prosent økning i nedbør kan forklare økningen av areal og volum for innsjøene, og det virker fullstendig realistisk, mener Jonassen, som samtidig påvirker at han i bacheloroppgaven utelot å studere parametere som grunnvannstrømmer, fordampning og temperatur.

Studenten synes det er pussig at minst to forskningsartikler som er publisert i anerkjente tidsskrifter kan ha gjort antakelser om at smelting av isbreer står bak den ekstra tilførselen av vann til innsjøene.

- Mangelen på nedbørsdata kan være én forklaring, men det er likevel lett å se på tilgjengelige satellittfotoer at isbreene ikke har trukket seg spesielt mye tilbake, og noen har ikke smeltet i det hele tatt, avslutter Vetle Odin Jonassen.

Jonassens bacheloroppgave er tilknyttet forskningsprosjektet Global Glacier Mass Continuity (ICEMASS) som ledes av professor Andreas Kääb ved instituttet.

Prosjektet er støttet av det europeiske forskningsrådet (ERC Advanced Research Grant) der et av hovedmålene er å analysere breforandringer verden rundt ved hjelp av satellittdata.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: