Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Per Avseth er årets vinner av Norsk Petroleumsforenings Geofysikerprisen. 22. mai holdt foredraget "Using rock physics to reduce seismic exploration risk on the Norwegian shelf".

avseth small

“Rock physics”, eller bergartsfysikk på norsk, er et fagfelt som binder sammen kvalitativ geologi og kvantitativ geofysikk.

I løpet av det siste tiåret har bergartsfysikken stått fram som en nøkkel teknologi innen petroleums geofysikk, hvor den har blitt en naturlig del av den kvantitative seismiske tolkningen.

Bergartsfysiske modeller hjelper oss å koble elastiske parametre til geologiske prosesser, og gjør oss bedre i stand til å gå fra seismiske amplituder til reservoar parametre. Integrering av bergartsfysikk med andre fagfelt har vist seg å kunne bidra til økt funnrate innen leting og forbedret forståelse for reservoar under produksjon.

Tradisjonelt har bergartsfysikken fokusert på forståelsen for hvordan seismiske bølger påvirkes av hydrokarbonmetning, porøsitet og trykk, og på 70- og 80-tallet ble det gjort store gjennombrudd i laboratorieeksperimenter og innen teoretisk modellering. I dag har bergartsfysikken utvidet sin arena og spiller en viktig rolle i bassengskala karakterisering av undergrunnen, og den har blitt en integrert del av både borehulls- og seismisk data analyse.

Dette foredraget demonstrerer viktigheten og fordelen ved å koble bergartsfysikken med geologiske prosesser, inkludert avsetning, begravning og tektoniske oppløft. Videre demonstreres det at litologi substitusjon kan være vel så viktig som fluid substitusjon når vi foretar kvantitativ seismisk tolkning.

Det er viktig innen leting å kunne forstå hvordan lokale trender og variasjon innen forskjellige geologiske parametre vil påvirke det seismiske signalet vekk fra eksisterende borehull, og bergartsfysikken lar oss gjøre dette på en vitenskaplig måte. Bergartsfysiske modeller kan også legges inn som føringer i seismisk inversjon i områder med få eksisterende brønner.  

Presentasjonen inkluderer praktiske eksempler fra norsk sokkel, hvor bergartsfysiske modeller er kombinert med borehulls- og seismiske data, geologisk kunnskap og statistiske teknikker, og som viser hvordan man kan forutsi litologi og pore fluider fra seismiske amplituder.

Presentasjonen inkluderer også noen tanker om veien videre innen bergartsfysikk og kvantitativ seismisk tolkning.

Foredrag i power point

LES OGSÅ: Fotball, stein og rock 'n roll

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: