Søndag 19.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

EM-data indikerer en mulig hydrokarbonforekomst av betydelig størrelse i Hammerfestbassenget. Men kan anomalien ha andre geologiske forklaringer?


530x395 fanavollStein Fanavoll er geofysiker i EMGS. Her fra Hydrocarbon Habitats-seminaret i Oslo 5. april. Foto: Ronny Setså

Under seminaret Hydrocarbon Habitats APA 2016 i Oslo 5. april presenterte geofysiker Stein Fanavoll i geofysikkselskapet EMGS et mulig prospekt av betydelig størrelse i Hammerfestbassenget.

Prospektet, som han kaller Bregne, er definert basert på selskapets EM-data.

EM, eller CSEM (controlled-source electromagnetic) er en metode for å kartlegge resistivitet i undergrunnen. Resultatet er et bilde som kan tolkes med hensyn på væsker i reservoarbergarten, og hydrokarboner er mer resistive enn (salt) vann.

- Vi ser en tydelig vifteformet anomali og vår hypotese er det at dreier seg om en stratigrafisk felle der sand har blitt erodert fra et høydedrag og ned i bassenget, forklarte Fanavoll.

Om EM-anomalien i Hammerfestbassenget skyldes oljefylte sandsteiner, kan det potensielt dreie seg om store forekomster.

- Hydrokarbonvolumet er proporsjonalt med styrken og størrelsen på anomalien. Selv med konservative estimater kan vi regne oss frem til én milliard fat olje, fremholdt Fanavoll.

530x339 Bregne tverrsnittDen vifteformede anomalien i Hammerfestbassenget kan indikere oljefylte sandsteiner. Illustrasjon: EMGS

Ingen sterke motargumenter

Men Fanavoll, som først presenterte de mulige ressurstallene under konferansen Recent Advances in Exploration Technology i mai i fjor, har ikke opplevd den store interessen for Bregne.

Ifølge Fanavoll er den vanligste responsen fra oljeselskaper at dette må være en anomali som skyldes høy resistivitet i kildebergartene (først og fremst Hekkingenformasjonen).

- Men om responsen skyldes organisk rike skiferbergarter, skulle anomalien vært mer utbredt.

Fanavoll argumenterte videre at kildebergarter ikke er kjent for å gi så sterke anomalier som den som finnes i Bregne.

Andre argumenter mot olje i Bregne var ifølge Fanavoll tilstedeværelsen av salt, karbonater eller sementerte sandsteiner. Dette er også kjent for å skape høy resistivitet.

- Men heller ikke disse argumentene er spesielt sterke i lys av kunnskapen vi har om geologien i området. Og igjen er det vanskelig å forklare at anomalien er begrenset i omfang i noe som kan være en stratigrafisk felle, påpekte geofysikeren.

Fanavoll gjentok også budskapet om betydningen av EM-data for å redusere risikoen ved leting.

- Basert på empiriske data er sjansen for suksess i Barentshavet null om en borer i et prospekt uten resistivitet, avsluttet Stein Fanavoll.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: