Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Onsdag 26. mars ble det nasjonale senteret for økt oljeutvinning i Stavanger offisielt åpnet. Målet er å bidra til en økning i oljeutvinningsgraden på norsk sokkel til 70 prosent.


530x361 madlandMerete Vadla Madland leder det nye nasjonale senteret for økt oljeutvinning. Foto: Ronny Setså

- Vi skal drive bred forskning innen feltet økt oljeutvinning, og vårt ambisiøse mål er å bidra til å øke den gjennomsnittlige utvinningsgraden på norsk sokkel til 70 prosent, sa Merete Vadla Madland, leder for det nye senteret for økt oljeutvinning (IOR – «increased oil recovery») under åpningen ved Universitetet i Stavanger 26. mars.

Til sammenlikning er den gjennomsnittlige utvinningsgraden på norsk sokkel i dag ca. 46 prosent. For hvert prosentpoeng utvinningsgraden kan økes, anslås det merinntekter fra sokkelvirksomheten på mer enn 300 milliarder kroner.

- Jeg setter stor pris på jobben dere allerede har gjort gjennom flere tiår, og jeg har store forventninger til videre teknologisk fremgang i det nye senteret, uttalte olje- og energiminister Tord Lien etter offisielt å ha åpnet senteret ved å klippe snoren.

Lien mente IOR-forskning har et stort potensial for landet i årene fremover.

- Det snakkes mye om nye funn og åpning av nye områder for leting. Økt oljeutvinning får liten oppmerksomhet i media, men er kanskje det satsingsområdet som kan være viktigst for Norge i årene som kommer når det gjelder å opprettholde produksjonen av olje, fremholdt Lien.

530x396 lienKLIPPET SNOREN: Olje- og energiminister Tord Lien åpnet det nye nasjonale senteret for forskning på økt oljeutvinning ved Universitetet i Stavanger onsdag 26. mars. Foto: Ronny Setså

Bredt samarbeid

Det er Universitetet i Stavanger (UiS) som skal drive senteret sammen med IRIS og Institutt for energiteknikk (IFE). I tillegg er ni oljeselskaper og to oljeserviceselskaper tilknyttet senteret. Andre nasjonale og internasjonale fagmiljøer vil også samarbeide med IOR-senteret.

Norges forskningsråd støtter senteret med 80 millioner kroner over en åtteårsperiode, og hver av industripartnerne har forpliktet seg til å bidra med et beløp som til sammen blir mer enn 20 millioner kroner per år. Det er ventet at det totale budsjettet for senteret vil være ca. 40 millioner kroner per år over åtteårsperioden.

Fra idé til senter

Ideen om et nasjonalt senter for økt oljeutvinning ble først skissert av Åm-utvalget i 2010 som ett av totalt 44 IOR-grep Norge kunne ta.

Året etter anbefalte Olje- og energidirektoratet (OED) at et slikt forskningssenter burde etableres, og i 2013 ble senteret utlyst av Norges forskningsråd. Tre norske forskningsmiljøer søkte; Uni Research og Universitetet i Bergen, Sintef i samarbeid med NTNU og Universitetet i Stavanger (UiS), IRIS og Institutt for energiteknikk (IFE).

I august i fjor meldte OED at det ble besluttet å legge det nye senteret til UiS etter at Forskningsrådets vitenskapelige evaluering hadde konkludert med at stavangerkonsortiet hadde den sterkeste søknaden.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: