Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

De siste to årene har Statoil gjort store gassfunn utenfor kysten av Tanzania. Et pågående forskningsprosjekt på land har nå blitt svært relevant.


530x539 blokk2Kartet viser Mandawabassenget som ligger ved Tanzanias sørøstkyst og blokk 2 der Statoil de siste to årene har gjort store gassfunn. Illustrasjon: Statoil / Mandawa prosjektgruppe

- Vi hadde allerede planlagt et geologisk forskningsprosjekt på land da det ble kjent at det hadde blitt funnet gass utenfor kysten av Tanzania. Prosjektet vårt er nå mer relevant enn noen gang tidligere, forteller Henning Dypvik, professor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo (UiO)

I 2012 og 2013 gjorde Statoil store gassfunn i blokk 2 åtte mil utenfor kysten av Tanzania. I desember i fjor kunne selskapet melde om nok et funn, og totalt er det nå funnet 17 – 20 Tcf (trillion cubic feet) gass tilsvarende 3 til 3,6 milliarder fat oljeekvivalenter.

Allerede i 2010 hadde Dypvik og hans kollega ved Institutt for geofag Arild Andresen, planlagt å undersøke den geologiske historien til Mandawabassenget som ligger langs kysten av Tanzania, ca. 50 mil sør for Dar es Salaam.

Vil spore sedimentkilden

530x402 deltakereBildet viser deltakerne i prosjektet. Henning Dypvik (bakerst i midten) er prosjektleder. Katrine Fossum (lengst til venstre) er PhD-student ved UiO. Stående i midten er masterstudent Kristine Nerbråten og foran til høyre masterstudent Ellen Gundersveen. Sittende på huk foran er masterstudent Orhan Mahmic. De øvrige på bildet er studenter og forskere fra TPDC og UDSM. Foto: Mandawa prosjektgruppe

Det overordnede målet for prosjektet er å knytte sammen geologien på land og til havs i området i sedimentologiske og tektoniske modeller. Et av spørsmålene som skal besvares er hvorvidt de gassholdige reservoarene utenfor kysten av Tanzania består av sedimenter som er transportert fra Mandawabassenget eller om de har andre kilder.

- Gassfeltene ligger kun åtte mil ut fra land. Samtidig vet vi at det finnes flere sterke havstrømmer som går og har gått langs kysten av Tanzania og mellom Tanzania og Madagaskar, så sanden i dyphavet trenger ikke nødvendigvis å ha en lokal kilde, forklarer Dypvik.

Om sanden i dyphavet skulle vise seg å ha blitt transportert fra et annet kildeområde, vil det få betydning for Statoil og lisenspartneren Exxon sine prospektevalueringer. Hvor ellers kan slik sand finnes, og kan det være gass der?

Dette er noe av det prosjektdeltakerne skal undersøke gjennom å sammenlikne studier som gjøres på land med tektoniske studier i Det indiske hav og analyser av kjerneprøver hentet fra gassfeltene i blokk 2.

Godt kjent i Tanzania

Dypvik og Andresen kjenner Tanzanias geologi godt etter å ha gjort feltarbeid i landet i en årrekke. Før de to professorene begynte på dette prosjektet, gjorde de grunnvannsundersøkelser i Bahibassenget nær hovedstaden Dodoma.

- Tanzania er et petroleumsgeologisk interessant område, men det ser ut til å være langt mellom kildebergartene, forklarer Dypvik.

Han utelukker likevel ikke at det en gang i fremtiden kan bli gjort olje- eller gassfunn også sentralt i landet.

- Det finnes noen lakustrine bassenger som har skifre som kan fungere som kildebergarter. Men i tiden fremover er det offshoreaktiviteten som vil være i fokus, avslutter Henning Dypvik.

Prosjektet er finansiert av Statoil, og UiO samarbeider med geologer ved Universitetet i Dar es Salaam (UDSM) og Tanzanias «oljedirektorat» Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC).

Fra UiO bidrar Dypvik og Andresen, samt én PhD-student og tre masterstudenter i prosjektet.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: