Søndag 28.11.2021 - Uke 47

Samarbeidspartnere

Istidene i kvartær har hatt stor innvirkning på sedimentene i Barentshavet gjennom erosjon, isostasi og temperaturendringer.


530x355 FjeldskaarWilly Fjeldskaar er seniorforsker ved Tectonor AS og professor II ved Universitetet i Stavanger. Foto: Ronny Setså

- For 50 år siden var det en utbredt oppfatning at det hadde vært fire istider på den nordlige halvkule de siste 3,5 millioner år. I dag vet vi at det mange flere, kanskje 30 - 40, sa Willy Fjeldskaar, seniorforsker ved Tectonor AS og professor II ved Universitetet i Stavanger (UiS) under seminaret Hydrocarbon Habitats – Quaternary Processes in NCS Petroleum Systems i Oslo 24. okober.

Fjeldskaar var en av totalt åtte foredragsholdere som presenterte siste viten innen kvartære prosessers effekt på petroleumssystemene på norsk sokkel.

I følge Fjeldskaar har isen hatt stor betydning for migrasjonen av olje og gass fra kildebergartene og opp i eventuelle reservoarer. Dette fordi isen i seg selv fører til bevegelse av den faste jord på grunn av isens tyngde, såkalte isostatiske bevegelser. Og de isostatiske bevegelsene pågår ennå, selv 10 000 år etter at isen ble borte.

LES OGSÅ: Istidene og glasial isostasi

530x372 isutbredelseIsutbredelse og beregnet istykkelse for ca. en million år siden. Illustrasjon: Tectonor AS, basert på data fra Knies et al., 2009

Fjeldskaar fortalte at isostatiske bevegelser vil føre til betydelig skråstilling av eventuelle reservoarer og remigrasjon av olje og gass fordi erosjonen har variert sterkt fra område til område. I Barentshavet har skråstillingen vært så mye som fire meter per kilometer.

En annen faktor som har betydelig innvirkning på migrasjonen, er erosjonen som glasiasjonene har forårsaket.

- I visse deler av Barentshavet kan isen ha erodert inntil én km tykk pakke av sedimenter, fortsatte Fjeldskaar.

LES OGSÅ: Isens effekt på olje- og gassmigrasjon

- Ikke minst har isen påvirket temperaturen i sedimentene. Dette er en viktig effekt, ettersom den har påvirket hvor olje og gass har modnet, og i hvor store volumer. Detaljert kartlegging av temperaturhistorien til et basseng er avgjørende for leting etter olje og gass, hevdet Fjeldskaar.

Fjeldskaar skilte mellom kalde og varme isbreer, og fremholdt at førstnevnte, som er fryst til bakken, kan redusere sedimentenes temperatur med så mye som 27 °C på én kilometers dyp. På sju kilometers dyp vil temperatureffekten være ca. ti °C. Dette er basert Tectonor AS sine egne modelleringer.

- I og med at istidene har kommet og gått mange ganger, er det også nødvendig å undersøke hvor raskt nedkjølingen og oppvarmingen har virket. Våre modeller viser at sedimentene er i stand til å «huske» tidligere istider, sa Fjeldskaar.

I grunne områder vil temperaturen svinge opp og ned i takt med temperaturen på overflaten. Men jo dypere sedimentene ligger, desto mindre vil de varme mellomistidene være i stand til å varme opp sedimentene til likevekt.

- Det er ikke termisk likevekt i sedimentene i Barentshavet i dag. Dette er viktig å være oppmerksom på, da temperaturen som er observert i brønnhull brukes til kalibrering for ulike typer modellering, avsluttet Willy Fjeldskaar.

LES OGSÅ: Kartlegger isens effekt på petroleumssystemer

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: