Tirsdag 13.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

Et skum bestående av CO2 og såpe kan øke utvinningsgraden av olje betydelig, mener professor Arne Graue ved Universitetet i Bergen.


Satellite forskningsrådetCO2 injiseres i dag i mange reservoarer for å presse ut mer olje. Gassen er godt egnet til dette, da den under normale reservoarforhold med høyt trykk og høye temperaturer blir blandbar med olje.

Arne Graue er professor i petroleums- og prosessteknologi ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UiB). Foto: Forskningsrådet

Samtidig er gassen relativt tyntflytende (lite viskøs). Det betyr at den etter injeksjon raskt vil begynne å danne kanaler gjennom reservoaret og etter hvert nå produksjonsbrønnen.

- Vi mener at ved å injisere CO2 samtidig som vi injiserer en surfaktant – såpe -, vil det resulterende skummet blir svært viskøst. Oljen vil flyte lettere enn skummet, noe som kan gi betydelig høyere utvinningsgrad, hevder Arne Graue, professor i petroleums- og prosessteknologi ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UiB).

I følge Graue kan CO2-skummet bli så viskøst at det i teorien kan presse ut nær 95 % av oljen. Den gjennomsnittlige utvinningsgraden er i dag 46 % på norsk sokkel, og kun 22 % globalt.

- På Snorre-feltet har utvinningsgraden økt betydelig, og dette skyldes blant annet bruken av CO2-skum, forteller Graue.

Graue påpeker samtidig at CO2-skum langt i fra er en ferdig utviklet teknologi. Én av utfordringene er at skummets kjemiske sammensetning, skumkvaliteten, må tilpasses hvert individuelle oljereservoar. Dessuten er CO2-skum fortsatt lite testet på feltskala.

- Når labeksperimenter viser at vi kan oppnå opptil 95 % utvinningsgrad, så sier det seg selv at dette er noe vi må fortsette å utprøve i feltskala, avslutter Arne Graue.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: