Søndag 28.11.2021 - Uke 47

Samarbeidspartnere

Et nytt forskningsprosjekt vil ta rede på hvordan 3,5 millioner år med istider har påvirket migrasjonsrutene for olje og gass på norsk sokkel.


530x342 Figur 1Figur 1. Isutbredelsen under siste istids maksimum.

Det har sannsynligvis vært mer enn 20 istider i våre områder de siste 3.5 millioner år. Under siste istid, som sluttet for ca. 10 000 år siden, var store deler av vår kontinentalsokkel dekket av is (figuren over).

Isen har hatt stor betydning for migrasjon av olje og gass fra kilde og opp i eventuelle reservoarer. Dette fordi isen i seg selv fører til bevegelse av den faste jord på grunn av isens tyngde, såkalte isostatiske bevegelser. De isostatiske bevegelsene pågår ennå, selv 10 000 år etter at isen ble borte. Disse bevegelsene var mye større rett etter at istiden tok slutt, og bevegelsene nær den tidligere iskanten ville ha store laterale forskjeller (figuren under).

LES OGSÅ: Kartlegger isens effekt på petroleumssystemer

530x542 Figur 2Figur 2.Total isostatisk landhevning etter siste istid i meter.

200x236 Figur 3En annen faktor som har betydelig innvirkning på migrasjonen, er erosjonen som glasiasjonene har forårsaket. I visse deler av Barentshavet kan isen ha erodert inntil 1 km tykk pakke av sedimenter. Og fordi erosjonen varierte sterkt fra et område til et annet, vil isostatiske bevegelser føre til betydelig tilting, eller skråstilling, av eventuelle reservoarer, og remigrasjon av olje og gass. 

Figur 3. Glasial erosjon de siste 3.5 millioner år i meter. De mørkeste fargene indikerer mer enn 500 meter erosjon.

Som vist på kartene, vil effektene av glasiasjonene (både belastning av selve isen og avlastning på grunn av erosjon) være svært betydelige i deler av Barentshavet og på midt-norsk sokkel, men ikke ubetydelige heller i Nordsjøen. I Nordsjøen kan tiltingen av den faste jord være opptil 3 m/km i visse områder.

Detaljert kartlegging av is-last og glasial erosjon er derfor svært viktig for realistisk modellering av den faste jords bevegelser. Prosjektet, som gjennomføres av Tectonor, vil være viktig for oljeselskapenes kartlegging av migrasjonsruter for olje og gass, og dermed øke forståelsen for petroleumssystemene på norsk sokkel. 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: