Tirsdag 17.9.2019 - Uke 38
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

En enorm fossil energikilde for de neste hundre årene, helt uten klimagassutslipp. To forskere ved Universitetet i Bergen mener det er mulig.


530x360 graueArne Graue (til høyre) er professor i petroleums- og prosessteknologi ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UiB). Her fra en CO2-håndteringskonferanse i Houston i 2010. Foto: Maja K. Sørensen

- Vi mener å ha funnet løsningen for hvordan verdens forekomster av gasshydrater – frossen naturgass – kan utvinnes lønnsomt og klimanøytralt, forteller Arne Graue, professor i petroleums- og prosessteknologi ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UiB).

Metoden er allerede bekreftet som gjennomførbar gjennom utregninger, i laboratorier og på pilotskala.

LES OGSÅ: Den aller største energiformuen

Tanken er å injisere CO2 for å utvinne metanet i gasshydratene. Når metanhydrater eksponeres mot CO2, vil CO2-molekylene «bytte plass» med metanmolekylene i hydratet. Dette er en prosess som i følge Graue er termodynamisk gunstig. Det betyr at det er unødvendig å tilsette energi eller kjemikalier for å oppnå utvekslingen.

Metan utvinnes i dag fra gasshydrater noen få steder i verden gjennom trykkavlastning. Metoden er i følge Graue kostbar, energikrevende og sikkerhetsmessig og miljømessig ugunstig.

- I Sibir i Russland senker de trykket for å produsere metan. Men denne metoden er utrygg og forurensende, hevder Graue.

Ved trykkavlastning smeltes hydratene. Det fører til geomekanisk ustabilitet i undergrunnen, og kan lede til underjordisk kollaps og jordskjelv. Det produserte smeltevannet er dessuten en belastning for miljøet.

- Også i Japan er trykkavlastning en mulig, men dårlig løsning. Landet sitter på hydratforekomster som kan gjøre dem energiuavhengige i 200 år, men de ønsker ikke at utvinningen skal generere jordskjelv, sier Graue.

Kan revolusjonere energimarkedet

530x352 brennendeis2ENERGIHOLDIG IS: Gasshydrater kan dekke verdens energibehov i flere hundre år. Foto: GEOMAR

Derfor mener Graue at den nye metoden han og hans kollega professor Bjørn Kvamme har kommet opp med kan revolusjonere energimarkedet.

- CO2-injeksjon smelter ikke hydratene, og er derfor mye tryggere og mer effektivt enn de metodene som eksisterer i dag, fremholder Graue.

I følge Graue er det også flere klimafordeler med denne utvinningsmetoden. Først og fremst fordi utskiftningen av molekyler vil føre til et mer stabilt hydrat.

- Forskerne begynner nå å se tegn på at metanhydratene smelter på grunn av global oppvarming. Dette kan lede til store lekkasjer av metan, og en forsterket drivhuseffekt. Et CO2-hydrat kan utsettes for mer varme enn metanhydrater før det smelter, opplyser Graue.

LES OGSÅ: Varmere golfstrøm kan tine metanis

Karbonnegativt

Metoden er også et CO2-håndteringsverktøy ettersom CO2 må injiseres og lagres for å få ut metanet. Men Graue og Kvammes visjon strekker seg lenger enn kun karbonnøytral fossil energi.

- Om kraftverkene som brenner det utvunnede metanet, fanger CO2 og injiserer det tilbake ned i bakken, er resultatet et karbonnegativt system, avslutter Graue.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd012113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: