Onsdag 12.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Norsk olje og gass, Lundin Energy Norway, NTNU og UiS bekymrer seg for svært lave søker- og uteksamineringstall innen petroleumsutdanningen i Norge.


530x349 Lundin TjålandInstituttleder Egil Tjåland er bekymret for de lave søkertallene til petroleumsrelevant utdanning. I bakgrunnen: boreriggen Leiv Eiriksson. Foto: Lundin Energy Norway / innfelt foto: Ronny Setså

15. april er søknadsfristen til høyere utdanning.

Søknadstallene til petroleumsrettet utdanning har de siste årene vært svært lav, og flere aktører – bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Lundin Energy Norway, NTNU og Universitetet i Stavanger (UiS) – går nå ifølge e24.no ut med en felles advarsel: Søkertallene må opp.

Egil Tjåland, leder ved Institutt for geovitenskap og petroleum (IGP) ved NTNU, er blant de som uttaler seg i saken.

– Etter oljeprisfallet har det vært mindre interesse for å søke seg til olje- eller gassnæringen. Antall eksperter som kan levere, blir et lavt tall. Kombiner dette med gjennomsnittsalderen i næringen og alle som går av med pensjon, så blir det et gap, sier han til e24.no og legger til at dette vil få konsekvenser fra 2022/2023.

Advarte i 2018

Instituttlederen advarte om den svake rekrutteringen allerede i 2018. En svak oljepris etter fallet i 2014, ansettelsesstopp blant oljeselskapene og svartmaling av bransjens fremtid hadde da bidratt til lavere søkertall til de petroleumsrettede utdanningsløpene de seneste årene.

- Oljenæringen trenger hele tiden påfyll av ny ekspertise i takt med at stadig flere pensjoneres. Det vil ikke bli lettere å finne nye felter i årene som kommer, og vi trenger de smarteste og beste hodene både for å gjøre nye funn og å få opp mer av oljen som allerede er funnet, sa Tjåland.

NTNU hardt rammet

Instituttet var blant de hardest rammede. I 2014 stod hele 286 personer oppført som førstevalgssøkere til instituttets femårige petroleumsutdanning. I 2015 var tallet 77. Deretter 31. I 2017 var det 28.

Denne trenden har nå smittet over på antall uteksaminerte, som for IGPs femårige program var 71 i 2017, og kun 20 i 2020.

Lover høy jobbsikkerhet

Både Kristin Færøvik, administrerende direktør i Lundin Energy Norway, og Anniken Hauglie, administrerende direktør i Norsk olje og gass, lover begge at jobbsikkerheten for de som velger en petroleumsrettet utdanning er høy.

– Det vil være arbeidsplasser for alle slags geo- og ingeniørfag i årene som kommer. Alle prosjektene vi gjennomfører på sokkelen skal pågå i 20, 30 kanskje 40 eller 50 år til, sier Færøvik til e24.no.

– Så fremst man ønsker olje og gass i Norge vil det være jobber i titalls år framover. De som utdanner seg i dag kan fint rekke å få gullklokka i samme jobb om de ønsker det. Jeg kan love at mange vil få det, sier Hauglie til e24.no.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: