Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

En ny forskningsartikkel presenterer oppdatert kunnskap om strukturer, bassenger og utviklingen av Vest-Grønlands kontinentalmargin.


530x337 Front pageBildet viser et undersjøisk gjel som kutter ned i deltaavsetninger av kritt alder i Nuussuaq riftbasseng langs kysten av sentrale deler av Vest-Grønland. Foto: Kristian Grube Jakobsen

Forskere ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har gjennomgått og analysert et vell av geologiske og geofysiske data fra den vestgrønlandske kontinentalmarginen.

Resultatet er en forskningsartikkel som presenterer struktur- og bassengutviklingen langs hele marginen fra Labradorsjøen i sør til Baffinbukta i nord. Det utgjør en lengde på 2 400 kilometer fra 56 °N til 76 °N og et studieområde som dekker mer enn 725 000 km2, nesten det dobbelte av Norges landareal.

Artikkelen er publisert i tidsskriftet Bulletin of the Geological Society of Denmark.

- Målet med studien har vært å gjøre en ny regional kartlegging og lage et stratigrafisk rammeverk for hele marginen, forteller Ulrik Gregersen, artikkelforfatter og seniorforsker ved geofysikkavdelingen ved GEUS.

- Artikkelen er basert på mer enn ti år av mine egne og mine medforfatteres tidligere forskningsstudier, legger han til.

Ifølge Gregersen har den omfattende Bulletin-artikkelen i hovedsak levert 5 resultater:

  • En ny stratigrafisk oversikt for hele kontinentalmarginen.
  • Et nytt kart over de største tektoniske strukturene langs marginen.
  • Et nytt kart over sedimenttykkelser fra grunnfjell til havbunn.
  • Åtte seismisk-stratigrafiske nøkkelenheter (A-H) som representerer den kartlagte tektonostratigrafiske utviklingen av de ulike delene av marginen.
  • Seks faser (I-VI) av den tektonostratigrafiske marginutviklingen.

Ifølge de danske geoviterne er dette studiet større og mer utfyllende enn tidligere undersøkelser fordi de har hentet informasjon fra alle letebrønner på sokkelen og en rikholdig database bestående av data fra nyere seismiske undersøkelser.

Basert på de sedimentære lagpakkene forskerne har observert langs marginen, har de delt den vestgrønlandske stratigrafien inn i 6 hovedfaser.

De har også inndelt lagpakkene i såkalte seismisk-stratigrafiske megaenheter. De to inndelingene overlapper hverandre i stor grad, og gir i kombinasjon et oversiktlig bilde av hendelsene som har ledet frem til geologien slik den fremstår i dag.

530x770 StrukturkartEt nytt strukturelt kart er utarbeidet for den vestgrønlandske marginen med de viktigste elementer som strukturelle høyder, bassenger og bergarter. Kartografi: Gregersen m. fl., 2019

Referanse

Gregersen, U., Knutz, P.C., Nøhr-Hansen, H., Sheldon, E. & Hopper, J.R. 2019. Tectonostratigraphy and evolution of the West Greenland continental margin.

Bulletin of the Geological Society of Denmark, Vol. 67, pp. 1–21. 2019.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: