Søndag 17.1.2021 - Uke 02
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

En ny modell kan varsle jordskjelv som følge av hydraulisk oppsprekking, såkalt fracking.


530x397 FrackingNy forskning kan forklare sammenhengen mellom hydraulisk oppsprekking av berggrunnen og påfølgende jordskjelv. Foto: Pixabay

Fracking, oppsprekking, eller frakturering. Ikke så kjært barn har mange navn.

Metoden går ut på å sprekke opp et reservoar ved å injisere vann, sand og kjemikalier, og benyttes av en rekke oljeselskaper. Fracking regnes som den mest effektive metoden for å øke utvinningsgraden av olje i tette reservoarer og har bidratt til at USA i dag er verdens største oljeprodusent.

Men metoden har også sine ulemper, deriblant potensiell forurensning av grunnvann og - i noen tilfeller – mindre, menneskeskapte jordskjelv. De siste årene har det imidlertid blitt dokumentert at skjelvene kan bli større enn tidligere antatt med styrker på opptil 4,8. Det gjør dem potensielt skadelige og fatale.

Frem til nå har slike skjelv vært nokså uforutsigbare, men ny forskning kan lede til bedre forståelse av hvor de kan finne sted.

Canadiske seismologer og geofysikere har utviklet en modell som kan hjelpe oss å forstå sammenhengen mellom hydraulisk oppsprekking og påfølgende rystelser i grunnen.

Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Science Advances og er blant annet basert på feltundersøkelser fra Duvernay i Alberta i Canada der det drives frackingvirksomhet.

I studien ønsket de blant annet å få svar på hvorfor enkelte skjelv forekom i områder der labundersøkelser av de lokale bergartene hadde avkreftet at det skulle kunne skje.

Det finnes hovedsakelig to hypoteser for hvordan fracking kan lede til skjelv. Den første hypotesen går ut på at vanninjeksjon øker trykket i væsken i porene. Det reduserer friksjonen i en forkastning, noe som lettere gir bevegelser. Den andre hypotesen går ut på at en forkastning kan få bevegelser som følge av trykkendring i selve bergarten.

Forskernes nye hypotese er derimot at økt poretrykk i områdene med fracking kan gi aseismiske bevegelser (sakte sig) i forkastninger. Slike bevegelser leder ikke til skjelv i seg selv, men siget i en forkastning kan bygge opp spenninger langs forkastningens lengde, og gir rykkvise bevegelser (skjelv) lenger unna.

Artikkelforfatterne observerte at skjelvene kan forekomme flere hundre meter unna området der det drives hydraulisk oppsprekking, og på andre vertikale nivåer (i andre formasjoner).

I følge forskerne kan de nye resultatene bidra til bedre reguleringer av frackingvirksomhet, og ikke minst økt forståelse for hvor menneskeskapte skjelv kan forekomme. Også forskning på naturlig forkommende skjelv kan ta nytte av resultatene i den nye studien.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 To do


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: