Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Det nye SFI-senteret SWIPA skal bidra til nye løsninger for brønner og brønnbarrierer til bruk innen olje og gass, geotermisk energi og lagring av CO2 og kjernefysisk avfall. Forskningen kan gi milliardbesparelser for plugging av gamle brønner.  


530x352 OsebergOseberg feltsenter. Foto: Harald Pettersen / Equinor

Tusenvis av brønner på norsk sokkel skal plugges etter hvert som reservoarene tømmes. Dette er et omfattende arbeid som kan ende opp med en prislapp på flere hundre milliarder kroner.

I en kronikk i Dagens Næringsliv i april, gikk forskningssjef Lars Sørum i SINTEF Industri ut og etterlyste mer midler til utvikling av teknologi for billigere og mer effektive pluggeoperasjoner.

Ifølge Sørum er det realistisk å tro at nye løsninger kan kutte kostnadene for plugging med opptil 20 prosent, eller 100 milliarder kroner. I tillegg kommer nye arbeidsplasser og økt verdiskaping.

Nylig meldte Norges forskningsråd at 22 nye sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) skal finansieres med vel 2 milliarder kroner over en periode på 8 år.

Blant disse er Centre for Subsurface Well Integrity, Plugging and Abandonment (SWIPA)

Forskningsrådet skriver om senteret:

Senterets hovedmål er å oppnå en vitenskapelig forståelse av permanente brønnbarrierer og utvikle nye og bedre design for undergrunnsbarrierer. Forståelsen av brønnintegritet er nøkkelen for både sikker utnyttelse og nedstengning av oljefelter, utnyttelse av dyp geotermisk energi, samt sikker lagring i undergrunnen av CO2, hydrogen og kjernefysisk avfall.

Senteret vil bidra til å utvikle industrien til å møte fremtidige utfordringer. Tusenvis av brønner skal plugges på norsk sokkel, med enorme kostnader for næringen og Norge. Fagfeltet har fått betydelig oppmerksomhet i flere år, men forskningen og innføring av nye metoder har ikke holdt tritt med det økende behovet i næringen.

Vertsinstitusjonen er SINTEF, og forskningspartnere er NTNU, NORCE, Institutt for Energiteknikk, Universitetet i Stavanger og andre enheter i SINTEF.

LES OGSÅ: Vil bli verdensledende

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: