Lørdag 27.2.2021 - Uke 08

Samarbeidspartnere

Billigere plugging av aldrende brønner på norsk sokkel kan gi 100 milliarder kroner i fremtidige besparelser og et nytt eksportprodukt.


530x376 Snorre AMer enn 2 000 brønner på norsk sokkel skal plugges i fremtiden. Bedre teknologi kan gi store besparelser. Bildet viser Snorre A. Foto: Equinor / Bo B. Randulff & Even Kleppa

Tusenvis av brønner på norsk sokkel skal plugges etter hvert som reservoarene tømmes. Dette er et omfattende arbeid som kan ende opp med en prislapp på flere hundre milliarder kroner.

I en kronikk i Dagens Næringsliv 19. april, gjengitt på sintef.no, etterspør forskningssjef i SINTEF Industri Lars Sørum, midler til utvikling av teknologi for billigere og mer effektive pluggeoperasjoner.

Ifølge Sørum er det realistisk å tro at nye løsninger kan kutte kostnadene for plugging med opptil 20 prosent, eller 100 milliarder kroner. I tillegg kommer nye arbeidsplasser og økt verdiskaping.

Kronikkforfatteren argumenterer videre for at midler til dette formålet vil gi leverandørindustrien i olje- og gassnæringen med et ekstra ben å stå på når vi kommer ut av koronakrisen. Ikke minst er plugging viktig for klimaet; operasjonene skal gi varige løsninger som hindrer at olje, gass og CO2 lekker fra forlatte brønner, skriver Sørum.

Det finnes flere løsninger for fremtidig plugging av brønner på norsk sokkel. Én av disse går ifølge Sørum ut på å bruke naturen selv som plugg – utnytte skifer i takbergartene over reservoaret. Skifer «kryper, og kan derfor selv tette mulige lekkasjeveier for olje og gass, skriver forskningssjefen.

Parallelt jobbes det med å utvikle ny sementteknologi med tanke på brønner der sementplugger fortsatt vil være nødvendig.

Sørum skriver til sist at plugging av brønner er en lavthengende frukt, og ny kunnskap og teknologi på dette området kan gi Norge en gyllen eksportvare. For Norges om lag 2 300 brønner er ingenting mot verdens flere hundre tusen aktive brønner.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke klar


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: