Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

UiB-professor Rob Gawthorpe får tre års finansiering for å fokusere på forskning innen sedimentære bassenger. Finansieringen inkluderer også en forskerassistent og en stipendiat.


530x434 gawthorpeRob Gawthorpe. Her fra en ekskursjon til Korint i Hellas i 2014. Foto: Yuval Ronen

Rob Gawthorpe, professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, har blitt tildelt et VISTA-professorat.

Professoratet gir tre års finansiering av Gawthorpes forskning, og inkluderer også midler til en postdoktor- og stipendiatstilling og gjelder fra januar i år.

VISTA er et samarbeid mellom Statoil og Det Norske Videnskaps-Akademi der formålet er å stimulere forskningen relatert til Norges petroleumsressurser.

Gawthorpe vil gjennom professoratet fokusere på forskning innen sedimentologi, stratigrafi og tektonikk i sedimentære bassenger, spesielt riftbassenger.

Et eksempel på slik forskning er IODP-boreprogrammet Corinth Active Rift Developement som startet i fjor høst, der Gawthorpe både har en viktig stilling knyttet til den vitenskapelige delen, i tillegg til at han var med på søknadsprosessen.

Boreprogrammet har som mål å kjernebore Korintriften i bukta med samme navn som skiller Peloponnes-halvøya fra det greske fastlandet.

530x434 IODP 1Forskningsgruppen før avreise til Korintbukta. Gawthorpe står i midten (blå skjorte). Foto: Carol Cotterill

I en e-post fra skipet skrev professoren følgende om IODP-ekspedisjonen:

- Ekspedisjonen har som mål å i hovedsak besvare spørsmål innen fire vitenskapelige områder. Det første er den strukturelle utviklingen, altså hvordan riften vokser og utvikler seg, over hvilken tidsskala og hvordan aktiviteten i forkastningene endrer seg over tid.

- Det andre vitenskapelige spørsmålet handler om overflateprosesser. Hvordan responderer landskapet og de sedimentære bassengene på tektoniske og klimatiske forandringer i riften? Og påvirker erosjon og avsetning av sedimenter forkastningsaktiviteten?

Forskerne ønsker videre å rekonstruere paleoklimaet de siste 1 til 2 millioner år, samt å undersøke jordskjelvaktiviteten i den utviklende riften. Området er et av de mest seismisk aktive i Europa.

Les mer om ekspedisjonen her

Gawthorpe har god kjennskap til både riftsystemer generelt og Korintriften spesielt. Siden han flyttet til Bergen i 2010 har han deltatt i det PETROMAKS2-finansierte Syn-Rift Systems Project sammen med kolleger fra universitetene i Athen, East Anglia, Leeds og Lorraine.

Han har fra tidligere 30 års erfaring med forskning på tektonikk og avsetning i Korintriften.

Hans oppgave i IODP-prosjektet er å beskrive kjernene mens han er på havet. Deretter vil han jobbe videre med å forstå syn-rift sedimentasjonen og den strukturelle utviklingen.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: