Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Det grønne skiftet og fallende oljepriser til tross, landet vårt vil fortsatt trenge en jevn tilgang på petroleumsgeologer, hevder instituttleder.


530x404 TjålandEgil Tjåland er leder for Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU. Foto: Ronny Setså

- Uavhengig av svingninger i oljeprisen skal Norge produsere olje og gass i mange tiår fremover. Samtidig skal vi gjøre produksjonen mer energieffektiv og senke utslippene.

- Til dette trenger vi en jevn tilgang på folk med petroleums- og geofaglig utdanning, sa Egil Tjåland under Vinterkonferansen i Oslo.

Tjåland har frem til nå vært leder for Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk. Nå er instituttet slått sammen med Institutt for geologi og bergteknikk under navnet Institutt for geovitenskap og petroleum. Tjåland fortsetter som instituttleder.

De siste årene har antall søkere til geofaglige studier i Norge falt kraftig, og siden 2014 er tallet mer enn halvert.

Tjåland påpekte at nedgangen har kommet i kjølvannet av en minst like kraftig oppgang i årene før, men er likevel ikke fornøyd med den manglende interessen for geofag blant de unge.

- Vi ser dessuten tilsvarende fall for andre teknologiske studier. Dette er et fall blant realfagene generelt, og det er svært uheldig, mente Tjåland.

Instituttlederen mener medieoppslag rundt oljepris og petroleumsindustriens fremtid har bidratt til krisemaksimering, og at dette kan ha unødig skremt nye studenter fra å velge realfag generelt og petroleum spesielt.

- Det grønne skiftet er reelt, men fornybar energi vil ikke kunne erstatte fossil energi over natten. Derfor vil etterspørselen etter olje og gass eksistere i lang tid fremover, og så lenge etterspørselen er tilstede, skal vi som nasjon produsere petroleum og utdanne petroleumsgeologer.

Tjåland påpekte videre at Det grønne skiftet vil skape økt behov for geologer som skal jobbe med blant annet karbonhåndtering og geotermisk energi.

Ønsker grep fra myndighetene og industrien

Tjåland avsluttet foredraget med en anbefaling til norske myndigheter og industrien.

- En jevn tilgang på høyt utdannet geopersonell er et nasjonalt ansvar. Den norske stat bør støtte mer opp om realfagsutdanning og geofagutdanning, og spesielt i denne delen av konjunkturfasen.

- Også industrien bør bidra på dette området og kan for eksempel etablere traineeordninger og sommerjobber og gi støtte til feltkurs og liknende, avsluttet Egil Tjåland.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: