Fredag 27.11.2020 - Uke 48
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Fra å være et senter som utelukkende fokuserte på å få mer olje ut av bergartene, har Uni Research CIPR blitt et senter som i stadig større grad bruker reservoarkompetansen på nye utfordringer og grønn energi.


530x353 skauge tverangerJan Tveranger er forskningsleder ved geofaggruppen ved Uni Research CIPR. Her sammen med senterleder Arne Skauge (til høyre). Foto: Ronny Setså

- Det begynte nok under finanskrisen og oljeprisnedgangen i 2008. Vi så at det kunne være et smart trekk å bruke noe av kompetansen vår innen reservoarkarakterisering til å utvikle oss innen nye fagfelt, forteller Jan Tveranger, forskningsleder ved geofaggruppen ved Senter for integrert petroleumsforskning (Uni Research CIPR).

Frem til 2012 var CIPR støttet av Norges forskningsråd som et Senter for fremragende forskning (SFF).

LES OGSÅ: Fremragende petroleumsforskning

- I etterkant av SFF-perioden har vi blitt en del av forskningsselskapet Uni Research. Dette har gitt oss noe økt albuerom med hensyn på finansiering. I tillegg kan vi drive tverrfaglig samarbeid med de andre avdelingene, noe som gir gode synergieffekter, forteller Tveranger.

I dag utgjør fagfelt som CO2-lagring, geotermisk energi og vindenergi, en betydelig del av forskningsaktivitetene ved senteret. I lys av dagens nedgangstider innen petroleumsindustrien, er Tveranger godt fornøyd med strategivalget som ble gjort for syv år siden.

- Den lave oljeprisen har gjort det vanskeligere  å få støtte fra oljeindustrien til å bedrive forskning på økt oljeutvinning i dag, og hadde vi kun vært fokusert på den type forskning, ville vi vært i mye dårligere forfatning som senter, mener Tveranger.

Ifølge Tveranger er stikkordet for CIPRs strategi teknologioverføring.

- Vi sitter på en helt unik kompetanse fra mange års forskning og virksomhet innen petroleumsutvinning. CIPR er spesielt dyktige på reservoarkarakterisering, og det er denne kompetansen vi nå overfører til andre fagfelt.

CO2-lagring er ett eksempel på hvordan kompetanse fra petroleumsforskning kan overføres til andre felt.

For også «CO2-forskerne» er på utkikk reservoarbergarter og forseglingsbergarter, og også innen dette feltet er det viktig å undersøke parametere som tykkelse, permeabilitet, porøsitet og porevæsker.

Uni Research CIPR leder den vitenskapelige delen av forskningssenteret SUCCESS, og jobber nå mot en oppfølger som også skal fokusere på bruk av CO2 for økt oljeutvinning på norsk sokkel.

LES OGSÅ: Et landslag for CO2-lagring

CIPR ser ut til å ha nytt godt av finanskrisen i 2008. I dag har de flere, solide ben å stå på, og Tveranger er optimistisk med hensyn på valget om også å «gå for grønt».

- Grønn energi er på full fart inn, og behovet for geologisk fagkompetanse er høyt. Det er derfor et naturlig trekk å tilrettelegge teknologi utviklet gjennom petroleumsforskningen for nye bruksområder, avslutter Jan Tveranger.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 En tydelig trend


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: