Fredag 27.11.2020 - Uke 48
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Geléplugger som plasseres i et oljereservoar kan øke utvinningsgraden ved å presse vannet bort fra høypermeable soner og inn i mindre porer. Norske forskere jobber nå for å lage en mer holdbar plugg som kan vare i årevis.


530x401 TorsæterOle Torsæter har stor tro på nanoteknologi som et virkemiddel for å øke utvinningsgraden på norsk sokkel. Her fra laboratoriet til Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk. Foto: Ronny Setså

- I et typisk oljereservoar strømmer vann og olje langs ett eller flere høypermeable lag. Det betyr at oljen som befinner seg i de lavpermeable lagene ikke vil kunne bli produsert. Her kommer gelépluggen inn i bildet, forteller Ole Torsæter, professor ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk (IPT) ved NTNU.

Ved å injisere polymerer som stivner (gelé) inn i et lag med høy permeabilitet i et reservoar, vil vannet presses inn i sedimentære lag med lavere permeabilitet. Resultatet er at en høyere andel av oljen i reservoaret kan bli produsert.

LES OGSÅ: Økt oljeutvinning med suppeingrediens

- Ulempen er at det koster mye å sette inn slike plugger ettersom det kreves en rigg som borer seg ned i det aktuelle reservoaret, forklarer Torsæter.

Ekstra dyrt blir det ettersom slike plugger sjeldent holder mer enn noen få måneder før de brytes ned og vannet igjen velger den lettvinte veien gjennom reservoaret.

Derfor har forskere ved NTNU i samarbeid med SINTEF Petroleum, SINTEF Materialer og kjemi og Texas A & M University, samt en rekke oljeselskaper, begynt å se på muligheten for å utvikle nye typer polymerer som har bedre holdbarhet.

Polymerer er kort fortalt lange kjemiske strukturer som kan designes for ulike formål. Ved hjelp av nanoteknologi kan overflaten på polymerene tilpasses den fysiske og kjemiske tilstanden i et oljereservoar dypt under havbunnen og bli mer motstandsdyktig enn polymerene vi kjenner i dag.

Men dette er ikke en ny oppfinnelse. Produktet har allerede vært en stund på markedet i form av tilsetningsstoff i Jotuns Drygolin maling. Det som er nytt er det potensielle anvendelsesområdet.

- Om vi får redusert kostnadene ved å benytte slike polymerer, vil flere operatører være villige til å ta det i bruk. Resultatet er at vi får hentet opp mer olje fra norsk sokkel, avslutter Ole Torsæter.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 En tydelig trend


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: