Fredag 27.11.2020 - Uke 48
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) deltar i et europeisk samarbeid som skal se på potensialet for gasshydrater som en økonomisk og miljøvennlig ressurs.


530x352 brennendeisBRENNENDE IS: Gasshydrater kan dekke verdens energibehov i flere hundre år. Foto: GEOMAR

Gasshydrater – en blanding av frossen gass og vann – inneholder mer energi enn hele verdens olje-, gass- og kullressurser kombinert. Kan denne enorme ressursen utvinnes økonomisk og miljøvennlig?

Det ønsker det nye EU-nettverket MIGRATE (Marine gas hydrate – an indigenous resource of natural gas for Europe) å finne svar på.

Samarbeidet støttes av det felleseuropeiske forskningsnettverket COST, og førsteamanuensis Stefan Bünz ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) stiller som nestleder i nettverket.

LES OGSÅ: Følger gasshydratene fra år til år

MIGRATE skal spesielt undersøke hvor store gasshydratressurser som faktisk finnes i Europa og vurdere aktuelle teknologier og analysere risikoen knyttet til eventuell utvinning av hydratene.

- Det brede spekteret av forskning på gasshydrater som vi gjør i CAGE vil gjøre det mulig for oss å bidra vesentlig til tre av arbeidsgruppene i MIGRATE, forteller Bünz.

530x365 buenzStefan Bünz er leder for arbeidspakken Reservoarer i Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved Universitetet i Tromsø. Han er nestleder i det nye europeiske samarbeidet MIGRATE. Foto: Ronny Setså

- Det gjelder ressursvurdering, lete-, produksjons- og observasjonsteknologi og utfordringer knyttet til miljø- og geofarer. CAGE vil spesielt bidra med en stor seismisk database fra de norske og arktiske kontinentalmarginer og utvikling av seismisk teknologi.

Gasshydrater eksisterer på og under havbunnen i områder med lav vanntemperatur og høyt trykk. Hydratene kan minne om isklumper, men er brennbare. Én kubikkmeter metanhydrat tilsvarer 168 kubikkmeter metan i gassform.

Den norske kontinentalsokkelen inneholder trolig mye gasshydrater, og det er særlig gjort større observasjoner rundt Svalbard.

LES OGSÅ: Et unikt gasshydratsystem

Geoforskning.no har tidligere skrevet om potensialet for gasshydrater som en viktig og miljøvennlig energiressurs. Les mer i artiklene under.

Den aller største energiformuen
Grønn visjon for fossil energi

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 En tydelig trend


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: