Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Verden dekker sitt mineralbehov med landbasert gruvedrift. Problemet er at de aller fleste store forekomstene drives på malm med dårligere og dårligere kvalitet. Disse er derfor uegnet til å stille elektrifiseringsbølgens stadig økende materialbehov.


Freyer Mo i RanaDet grønne skiftet krever stor batterikapasitet, noe som igjen gir en sterk økning i metallforbruket. Fra Freyrs planlagte batterifabrikk i Mo i Rana. Foto: Freyr

- Trolig har kun Fiji større undersjøiske forekomster enn oss. Med alt dette som bakteppe, har vi i Sintef anbefalt Norge å starte utvikling av bærekraftige metoder for kartlegging og utvinning av havbunnsmineraler, skriver Lars Sørum, forskningssjef i Sintef, i et innlegg i DN 6. oktober («Havbunnsmineraler trengs, gjenvinning blir ikke nok»).

 Sørum minner oss om at mineralmangel er en av de største truslene for utbyggingen av fornybar energi, fordi «mineraletterspørselen bli alt fra fire ganger til flere hundre ganger så høy som den er i dag, avhengig av hvilket mineral det handler om».

 Dessverre kan ikke det økende metallbehovet som følge av det grønne skiftet dekkes gjennom resirkulering.

- Om noen tror materialer i omløp blir nok til å dekke en slik etterspørselsvekst ved hjelp av gjenvinning før det har gått mange, mange år, så faller resonnementet på sin egen urimelighet,.

 - Inntil videre peker havbunnen seg derfor ut som en mineralkilde elektrifiseringsbølgen vil trenge, ved siden av gjenvinning og gruvedrift til lands, konkluderer Lars Sørum.

På industrikonferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals i neste uke (19.-21. oktober) i Bergen, blir sentrale temaer vedrørende dyphavsmineraler tatt opp, blant annet mulige ressurser, nødvendig teknologi og teknologiutvikling, samt mulige konsekvenser for miljøet og hvordan disse kan minimaliseres.

 Les også «Verdenseliten er på vei».

Letingen etter verdifulle metaller på dypt vann i Norskehavet er nå så smått i gang, og gjennom en rekke artikler har vi sett på muligheter, teknologi og selskaper: geo365.no: Dyphavsmineraler.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: