Tirsdag 11.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Et steinbrudd i Spania forteller om tidligere storskala lekkasje av hydrokarboner. Det gir verdifull kunnskap om forseglinger til fremtidige CO2-lagre.


530x371 Alsasua1Bildene er fra kalksteinsbruddet i Alsasua i nordvest-Spania som viser spor etter migrert olje. Foto: Harald Johansen / IFE

- For å forstå hvordan et CO2-reservoar kan holde på klimagassen, er det viktig å ha kunnskap om den forseglende takbergarten. Siden de potensielle CO2-reservoarene ofte ligger under havets bunn, har vi sjeldent mulighet til å studere dem i detalj, forteller Harald Johansen, leder ved Institutt for energiteknikk CO2-senter og arbeidsgruppeleder i forskningssenteret SUCCESS.

- Derfor finner vi stor nytte i å oppsøke lignende formasjoner, paralleller, på land.

I følge Johansen har forskerne i SUCCESS funnet en rekke steder i Europa og USA som har naturlige CO2-lekkasjer. Dette gjør det lettere å lære mer om prosessene som foregår i et CO2-reservoar.

LES OGSÅ: Vil spore ørsmå CO2-lekkasjer

530x432 johansenHarald Johansen er leder ved Institutt for energiteknikks CO2-senter og arbeidsgruppeleder i forskningssenteret SUCCESS. Foto: Ronny Setså

Men disse parallellene har også sine begrensinger, først og fremst fordi lekkasjene skjer i veldig liten skala.

- For å kunne unngå storskala lekkasjer fra våre fremtidige CO2-reservoarer, er det avgjørende at vi kan studere fortidens storskala lekkasjer Vi fant ut at vi trengte å studere lekkasjer på større, forklarer Johansen.

Den kanskje beste parallellen forskerne har funnet til nå er et kalksteinsbrudd i Alsasua som ligger i Pyreneene i nordvest-Spania. Men det er ikke CO2 som har lekket ut her.

- I steinbruddet finner vi spor etter lekkasjer av hydrokarboner. Dette er faktisk en stor fordel for oss fordi det er mye lettere å få øye på olje enn CO2, fremholder Johansen.

Steinbruddet representerer en gammel migrasjonsrute for olje som for lengst har tørket inn. Men lekkasjene har satt spor.

- I sprekkene finner vi bitumen (svart, seigt hydrokarbon) og kalsittsement, og hver gang en ny vegg sprenges ut er det alltid noe olje som siver ut, sier Johansen.

I følge Johansen vitner prøvetaking av bergartene i sprekkene om at sementeringen har foregått mangfoldige ganger.

530x371 Alsasua sprekkStore mineraliserte sprekker i Alsasua-steinbruddet vitner om gjentatte sykluser med oppsprekking og mineralisering. Foto: Harald Johansen / IFE

- Oppsprekkingen og sementeringen har skjedd i sykluser. Dette har resultert i storskala lekkasjer av hydrokarboner over lang tid. Vi kan lære mye om dynamikken som ligger bak slike lekkasjer fra dette steinbruddet, avslutter Harald Johansen.

SUCCESS er et samarbeid mellom forskningsmiljøene i Oslo og Bergen med kunnskap om CO2-lagring. Senteret skal bidra til å finne gode og pålitelige løsninger for å injisere, lagre og monitorere CO2 i undergrunnen. Disse løsningene er også kjent som CCS (Carbon Capture and Storage).

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: