Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

530x376 mienertJürgen Mienert er leder ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø. Mienert har på oppfordring fra tidsskriftet Nature kommentert egen forskning på metanhydrater og smeltingen av disse. Foto: Halfdan Carstens

- Metan er en gass som vil få stor betydning for klimautviklingen fremover, fremholder Jürgen Mienert, leder ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø.

Mienert skrev nylig om forskningen på metanutslipp fra havbunnen i det anerkjente tidsskriftet Nature. Det var forlaget som ba Mienert om bidraget.

- På denne måten får vi muligheten til å vise omverdenen hvilken kunnskap vi besitter. Dette er positivt både for instituttet og universitetet, forteller Mienert.

200x162 gasshydratInstituttlederen har arbeidet i flere år med forskning på metanhydrater. Metanhydrater er frosset naturgass som eksisterer på og under havbunnen i grunt hav i kalde regioner.

Metanhydrat er frossen naturgass, og kan dannes på og under havbunnen i kalde strøk under gitte trykk- og temperaturbetingelser. Bildet viser en prøve hentet opp fra havbunnen utenfor kysten av Norge. Foto: Jürgen Mienert

LES OGSÅ: Stort potensial for lite kjent ressurs

Påvirker norske farvann

Mienerts bidrag i Nature er en kommentar til en annen artikkel i tidsskriftet der forskere i USA har funnet ut at Golfstrømmen blir varmere .

Den kjente havstrømmen er i kontakt med flere tusen kvadratkilometer havbunn, og temperaturøkningen bidrar til økt smelting av metanhydratene på kontinentalsokkelen av Nordøst-Amerika. Men en varmere havstrøm har også betydning for stabiliteten til metanhydrater i norske farvann.

- Hvis det skjer en økning i havtemperaturen i USA, kan vi også forvente at det skjer her. Det betyr at sonen for stabile metanhydrater også kan forandre seg raskt på norsk kontinentalsokkel, opp til Svalbard og inn i polare strøk, mener Mienert.

Havforsuring og økt drivhuseffekt

Hvilke konsekvenser og i hvilket omfang tiningen av metanhydrater kan gi, er i følge Mienert uklart, men han mener forsterket drivhuseffekt er sannsynlig.

- Økt mengde metan i atmosfæren vil være en drivkraft for global oppvarming. Men det er en kompleks effekt, og hvor mye gass som vil komme ut av havet til atmosfæren er usikkert.

Det er heller ikke utelukkende positivt om havet skulle klare å holde på metanet, uten at det slippes ut i atmosfæren.

- Økt konsentrasjon av metan i havet vil redusere pH-verdien. Dette kalles havforsuring og har betydning for livet i havet, både for fisk og plankton, fortsetter Mienert.

Mienert påpeker at konsekvensene på langt nær er forstått fullt ut, og mener bestemt at mer forskning må til.

- Forskningen på metanhydrater og smeltingen av disse må gjøres internasjonalt, og Institutt for geologi ved UiT vil ha en sentral rolle, avslutter Jürgen Mienert.

530x338 lekkasjeIllustrasjonen viser hvordan naturgass lekker opp fra havbunnen og danner søyler av bobler som beveger seg opp til havoverflaten. Smelting av metanhydrater kan føre til forsuring av havene og økt drivhuseffekt. Illustrasjon: Mienert, 2012/ Solomon et al., 2010

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: