Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Equinor og partnere Shell og Total er klare for å bore den første brønnen som skal påvise et egnet lager for CO2 i Nordsjøen.


530x376 NPD mapEquinor, Shell og Total skal bore en undersøkelsesbrønn i utnyttelsestillatelse 001 (markert i lyseblått) sør for Troll-feltet. Illustrasjon: Oljedirektoratet

Gjennom prosjektet Northern Lights skal Equinor (operatør), Shell og Total nå bore undersøkelsesbrønn 31/7-7 Eos i utnyttelsestillatelse 001 (Exploitation Licence EL001).

Målet er å undersøke om reservoaret i Johansenformasjonen sør for Troll-feltet er egnet som CO2-deponi.

Det har lenge vært forespeilet at den norske sokkelen i Nordsjøen kan bli et massivt fremtidig lager for CO2 fra flere av de største utslippskildene i Europa.

I 2017 tok dette prosjektet et stort steg fremover da Equinor ble tildelt kontrakt med det statlige foretaket Gassnova om å lede arbeidet med realisering av CO2-lagring fra industrien på norsk sokkel.

Senere samme år ble oljeselskapene Shell og Total innlemmet som nye partnere i prosjektet.

Northern Lights er designet på en slik måte at lagringsvolumene kan økes over tid i takt med at flere utslippskilder i Norge eller i Europa innlemmes i prosjektet.

Dersom brønnen påviser gode reservoaregenskaper, og det senere blir besluttet å benytte formasjonen som CO2-lager, vil den første CO2-injektoren bores som et sidesteg fra undersøkelsesbrønnen, skriver Oljedirektoratet i en pressemelding.

Johansen-formasjonen

Det er altså Johansen-formasjonen på norsk sokkel som er utpekt som det mest egnede CO2-reservoaret.

Johansen-formasjonen er en såkalt akvifer, det vil si at den er porøs og vannførende, og består av et inntil 80 meter tykt lag av sandstein som dekker et stort område av norskekysten ut til Trollfeltet.

Den overliggende Draupne-formasjonen (skifer) vil fungere som takbergart, eller forsegling.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner et godt CO2-lager

530x405 johansenformasjonenFiguren viser dybden og beliggenheten til Johansen-formasjonen. Den er en såkalt akvifer og består av et inntil 80 meter tykt lag av sandstein. Figur fra Oljedirektoratets CO2-atlas for den norske delen av Nordsjøen.

Tilbud for hele Europa

Under CLIMIT-konferansen i Oslo tidligere i år kunne Sverre Overå i Equinor fortelle mer om forretningsaspektet rundt dette noe uvanlige prosjektet.

- I motsetning til våre vanlige prosjekter, der vi har et definert produkt og marked, finnes ikke dette i dette tilfellet. Hverken CO2 eller reservoaret er produktet. Og det finnes ikke et etablert marked, det er det vi som skaper i disse dager, sa Overå.

Ifølge Overå skal CO2 fraktes med båt til landfasilitetene som skal bygges i Øygarden utenfor Bergen. Deretter skal gassen sendes med rør ut på sokkelen og ned i undergrunnen.

- Det at vi kan ta i mot CO2 med skip, betyr at utslippere i store deler av Europa kan benytte seg av tilbudet vårt. Avstanden er ikke et problem. Vi har aktivt gått ut og tatt kontakt med potensielle kunder, og opplever økt interesse.

530x342 Overå2Sverre Overå i Equinor. Her fra CLIMIT-konferansen tidligere i år. Foto: Ronny Setså

I tillegg til de mange potensielle kundene på kontinentet, skal også norske industrier kunne lagre CO2 på sokkelen. Norcems sementfabrikk i Brevik, avfallsanlegget på Klemetsrud og et Yara-anlegg i Porsgrunn har alle blitt vurdert.

Northern Lights-prosjektet har blitt drevet frem gjennom et tett samarbeid mellom industrien og akademia. Deriblant har Institutt for geofag (UiO) og Norges Geotekniske Institutt bidratt betydelig gjennom bedre forståelse av den strukturelle oppbygningen i området.

Les mer om dette her

Myndighetene gav Equinor og partnerne utnyttelsestillatelse for lagring av CO2 i januar i år. Etter planen skal Northern Lights levere en plan for utbygging og drift (PUD/PAD) til våren.

Dersom utbyggingsplanen får grønt lys, har Northern Lights forpliktet seg til å lagre 1,5 millioner tonn CO2 årlig for myndighetene i 25 år.

CLIMIT er det nasjonale programmet for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering (CCS). Programmet administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd.

Brønnen skal bores av riggen West Hercules (som kan følges her).

530x391 Northern LightsIllustrasjon: Northern Lights

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: