Onsdag 28.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Produsent og Hollywood-skuespiller Leonardo DiCaprios nye dokumentar om klimaforskning henter kunnskap fra et norsk forskningsmiljø.


530x727 IceOnFireIllustrasjon: ICE ON FIRE

Hele tre forskere fra Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) har bidratt i dokumentarfilmen ICE ON FIRE, produsert av skuespiller og Oscar-vinner Leonardo DiCaprio.

Den har premiere 11. juni på HBO og fokuserer på arbeidet som pågår innen dagens klimaforskning.

- Vi ville lage en film som viser frem vår vakre planet, samtidig som vi retter søkelyset mot sårt trengte løsninger som fornybare energikilder og karbonfangst. Dokumentaren gjør mer enn å peke på hva vi kan miste, hvis vi fortsetter kursen mot tiltaksløshet og selvtilfredshet – den viser hvordan vi, ved hjelp av dedikerte forskere, kan møte denne store utfordringen, uttalte DiCaprio ifølge en nyhetssak på uit.no.

Dokumentarteamet besøkte CAGE for å lære mer om metan. Metan er en drivhusgass som er om lag 30 ganger så potent som CO2.

Forskningssenteret undersøker utslipp av denne gassen fra havbunnen og permafrosten i arktiske områder.

Store deler av gassen er bundet opp i gasshydrater, fryst gass under havbunnen. Små endringer i temperaturen i havet kan bidra til at hydratene tiner og frigjør metanet til atmosfæren.

De tre forskerne som ble intervjuet for dokumentaren er forsker Pavel Serov, seniorforsker Cathrine Lund Myhre og professor Jürgen Mienert.

- Det er viktig å formidle det vi observerer i Arktis og hvilken rolle metangass spiller for klimaendringene. Vi trenger en bedre forståelse av hvor stor andel av metanutslippene som kommer fra naturlige eller menneskeskapte kilder.

- Den nylige økningen av metan i atmosfæren ser ikke ut til å kunne forklares kun av menneskelig aktivitet, men det er bare de menneskelige utslippene vi kan kontrollere og redusere, sier Lund Myhre på uit.no.

Geoforskning.no har i en årrekke dekket forskningen ved CAGE. Her er noen høydepunkter:

Vil kvantifisere gasshydratene
Avdekker hemmeligheter under havbunnen
Istid på utstilling
Forventer utblåsning

530x411 PavelSerovinterview ICEONFIREForsker Pavel Serov forteller om arbeidet sitt til filmteamet. Foto: HBO

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: