Onsdag 28.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Siden 2002 har minkende vann i innlandshavene bidratt til en havnivåstigning på 0,3 millimeter per år. Denne kilden til økt havnivå har ofte vært oversett, ifølge en Nature Geoscience-artikkel.


530x1055 Aral20002018Bildene viser Aralsjøen i henholdsvis år 2000 og 2018. Foto: NASA

De siste to tiårene har det globale havnivået steget som følge av smeltende isdekker og termisk oppvarming av havene. Men havnivået har også steget som følge av en overføring av vann fra innsjøer på land til havene.

Og denne kilden, har ifølge en artikkel i tidsskriftet Nature Geoscience, vært dårlig forstått og tallfestet. Ved hjelp av fjernmåling (satellittmålinger) av innsjøer, foreligger det nå en bedre forståelse for hvordan og hvor mye vann som overføres fra kontinentene til havene.

Ny forskning viser at om lag to tredjedeler av vannet som har blitt overført siden 2002 har stammet fra innlandshav, innsjøer som ikke er koblet til verdenshavene.

100 milliarder tonn årlig

Årlig har innlandshavene mistet 100 millliarder tonn til verdenshavene, noe som tilsvarer en årlig havnivåstigning på 0,3 millimeter, eller om lag 8 prosent av den totale stigningen.

Innlandshavene finner vi primært i tørre regioner, først og fremst i sentral-Asia, men også Afrika, Den arabiske halvøy, Australia, samt Nord- og Sør-Amerika.

530x429 TWSIllustrasjonen viser endringer av vannmengden i innlandshavene fra 2002 til 2016. Illustrasjon: Wang et al., 2018

Det kanskje mest kjente innlandshavet er Aral-sjøen i Kasakhstan og Usbekistan, som siden 2004 har tapt 75 prosent av sitt areal.

Årsaken til at innlandshavene krymper skal være en kombinasjon av klimaendringer og menneskelig bruk (landbruk, drikkevann, etc.).

Undersøkelsene viser at om lag 75 prosent av innlandshavene har mistet vann siden 2002, mens en fjerdedel har vokst (blant annet på Tibet-platået).

Forskerne er usikre på om denne trenden vil fortsette. På den ene siden kan klimaendringer og fortsatt menneskelig forbruk av vannet være en pådriver, men politisk styring kan på den andre siden bidra til å snu trenden. Klimaendringenes påvirkning på vannsyklusen er heller ikke fullt ut forstått.

Videre forskning på innlandshavene ved hjelp av satellitter de kommende årene kan ifølge forskerne gi oss økt kunnskap om hvorvidt trenden vil vedvare.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: