Onsdag 12.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Et storstilt prosjekt på land og på sokkelen bereder grunnen for at norsk del av Nordsjøen kan bli hele Europas lager for CO2.


530x391 Northern LightsIllustrasjon: Northern Lights

Det har lenge vært forespeilet at den norske sokkelen i Nordsjøen kan bli et massivt fremtidig lager for CO2 fra flere av de største utslippskildene i Europa.

I 2017 tok dette prosjektet et stort steg fremover da Equinor ble tildelt kontrakt med det statlige foretaket Gassnova om å lede arbeidet med realisering av CO2-lagring fra industrien på norsk sokkel.

Senere samme år ble oljeselskapene Shell og Total innlemmet som nye partnere i prosjektet.

Prosjektet, som har fått navnet Northern Lights, designes på en slik måte at lagringsvolumene kan økes over tid i takt med at flere utslippskilder i Norge eller i Europa innlemmes i prosjektet.

Under CLIMIT-konferansen i Oslo i februar kunne Sverre Overå i Equinor fortelle mer om fremgangen i Northern Lights.530x342 Overå2Sverre Overå, Equinor. Foto: Ronny Setså

- Tre oljeselskaper og ca. 100 mennesker jobber daglig med å drive dette storstilte prosjektet frem til en realitet og i år kommer vi til å installere subsea-komponenten på havbunnen.

Johansen-formasjonen

Det er Johansen-formasjonen på norsk sokkel som er utpekt som det mest egnede CO2-reservoaret.

Johansen-formasjonen er en såkalt akvifer, det vil si at den er porøs og vannførende, og består av et inntil 80 meter tykt lag av sandstein som dekker et stort område av norskekysten ut til Trollfeltet.

Den overliggende Drupne-formasjonen (skifer) vil fungere som takbergart, eller forsegling.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner et godt CO2-lager

530x405 johansenformasjonenFiguren viser dybden og beliggenheten til Johansen-formasjonen. Den er en såkalt akvifer og består av et inntil 80 meter tykt lag av sandstein. Figur fra Oljedirektoratets CO2-atlas for den norske delen av Nordsjøen.

Tilbud for hele Europa

Ifølge Overå er dette et uvanlig prosjekt for Equinor.

- I motsetning til våre vanlige prosjekter, der vi har et definert produkt og marked, finnes ikke dette i dette tilfellet. Hverken CO2 eller reservoaret er produktet. Og det finnes ikke et etablert marked, det er det vi som skaper i disse dager, sa Overå.

Ifølge Overå skal CO2 fraktes med båt til landfasilitetene som skal bygges i Øygarden utenfor Bergen. Deretter skal gassen sendes med rør ut på sokkelen og ned i undergrunnen.

- Det at vi kan ta i mot CO2 med skip, betyr at utslippere i store deler av Europa kan benytte seg av tilbudet vårt. Avstanden er ikke et problem. Vi har aktivt gått ut og tatt kontakt med potensielle kunder, og opplever økt interesse.

I tillegg til de mange potensielle kundene på kontinentet, skal også norske industrier kunne lagre CO2 på sokkelen. Norcems sementfabrikk i Brevik, avfallsanlegget på Klemetsrud og et Yara-anlegg i Porsgrunn har alle blitt vurdert.

Northern Lights-prosjektet har blitt drevet frem gjennom et tett samarbeid mellom industrien og akademia. Deriblant har Institutt for geofag (UiO) og Norges Geotekniske Institutt bidratt betydelig gjennom bedre forståelse av den strukturelle oppbygningen i området.

Les mer om dette her

CO2-lageret i Johansen-formasjonen har fått navnet Aurora, og injeksjonen vil skje i «Exploitation Licence EL001».

CLIMIT er det nasjonale programmet for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering (CCS). Programmet administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: