Onsdag 28.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Fangst og lagring av CO2 som klimatiltak har ikke sett den utviklingen som ble forespeilet for ti år siden. Men under årets CLIMIT-konferanse var optimismen høyst tilstede.


530x374 Sundset Halvorsen RøttingenTrude Sundset, Kristin Halvorsen og administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen. Foto: Ronny Setså

- Vi kan se tilbake på 20 år med forskning og utvikling av CO2-håndteringsteknologier der hele verdikjeden har blitt stadig mer effektiv. Vi har aldri vært så nær fullskala CCS som vi er nå, sa Trude Sundset, administrerende direktør i Gassnova under konferansen CLIMIT Summit 2019 i Oslo 26. februar.

CLIMIT er det nasjonale programmet for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for CO2-håndtering (CCS). Programmet administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg var en av foredragsholderne under konferansens første sesjon.

- CCS har hatt noen saktegående år, men interessen er på vei opp. Realiteten er at det blir svært vanskelig å nå målene i Paris-avtalen uten CCS, sa Freiberg.

530x397 FreibergOlje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. Foto: Gassnova

Olje- og energiministeren la vekt på viktigheten av internasjonalt samarbeid for å løfte CCS til å bli en del av fremtidens komponent i energiproduksjon og som bidrag til å redusere klimagassutslipp.

- Norge kan ikke lykkes alene, vi må samarbeide på tvers av landegrensene og dele kunnskap, kostnader og risiko. Og vi har et utmerket samarbeid med EU.

Patrick Child fra EU-kommisjonen bekreftet det tette samarbeidet, og fortalte at EU har en ambisjon om null netto utslipp av klimagasser i år 2050.

Lederen for sesjonen, Kristin Halvorsen i Cicero, spurte Child om holdningene blant befolkningen i EU-landene når det kommer til CCS-prosjekter.

Child anerkjente at mange er skeptiske til lagring av klimagassen under bakken, og at en fremtidig løsning kan være, som også Halvorsen foreslo, at Europa sender CO2 til Norge for lagring på norsk sokkel i Nordsjøen.

Nordsjøen som lager for norsk sokkel har lenge vært kongstanken for fullskala CCS i vår del av verden, og er manifestert gjennom det pågående Northern Lights-prosjektet. Les mer om prosjektet her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: