Onsdag 12.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Et varmere klima kan gi flere fremtidige skred på Svalbard. Årsaken er blant annet tinende permafrost.


530x397 Skred og debris flowBildet viser et skredløp og en massestrøm som fant sted ved Longyearbyen kirkegård i oktober 2016. Foto: Rapport UNIS 18. oktober 2016

Tidlig i februar ble rapporten «Climate in Svalbard 2100» gitt ut på vegne av Miljødirektoratet med bidrag fra elleve institusjoner og to forskningssentre.

Hovedfunnene i rapporten er at lufttemperaturen på Svalbard kan øke med 7 - 10 grader Celsius, avhengig av hvilket utslippsscenario som legges til grunn. Samtidig ventes det en betydelig økning i nedbør, og flere perioder med kraftigere regn.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) skriver i en sak på sine nettsider at de har bidratt med ny kunnskap om hvordan klimaendringer vil påvirke skredfaren på Svalbard. Økt nedbør, som kommer i løpet av kort tid, vil være én av faktorene som kan gi økt fare for skred i form av både jord, stein, snø og sørpe.

Et varmere klima vil også føre til at permafrosten på Svalbard tiner. Permafrost er definert som fjell eller sedimenter som har en temperatur under frysepunktet i minst to sammenhengende år.

Forskerne ved UNIS har gjort målinger av permafrostens dybde, tykkelse og temperatur ved Longyearbyen og andre lokaliteter på Svalbard i 18 år.

Basert på måledataene vet forskerne at det aktive laget som ligger over permafrosten øker i tykkelse (permafrosten tiner). Økningen de siste 18 årene har vært på om lag 0,5 – 1 centimeter per år.

Dette er en del av en global trend.

530x459 TempFiguren viser trenden i permafrosttemperaturer globalt. Borehull 501 representerer Svalbard. Illustrasjon: Biskaborn et al., 2019

Ifølge NGI vil oppvarming av permafrost øke risikoen for løsmasseskred og steinsprang. Årsaken er at grunnen tiner og mister bindingene som tidligere har holdt jordmassene stabile.

De skriver videre at flere episoder av kraftig nedbør i skrånende terreng og høyere temperaturer øker sannsynligheten for skred.

Les klimarapporten her
Les saken på ngi.no her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: