Fredag 14.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Mye av karbonutslippet som følge av endringer i bruk av landområder har blitt tatt opp i havet. Vil en forsinket «lagringseffekt» føre til at havene snart slipper ut dette karbonet til atmosfæren, spør forskere ved UiO.


530x297 hellevang aagaardHelge Hellevang og Per Aagaard. Foto: Ronny Setså

Førsteamanuensis Helge Hellevang og professor emeritus Per Aagaard ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo har publisert en ny artikkel i tidsskriftet Nature Scientific Reports.

Modelleringen til Hellevang og Aagaard tyder på at endringer i bruk av landoverflater, primært ved omgjøring av skog til intensivt dyrkede landbruksareal, fortsatt bidrar med opp mot 10 prosent av de totale karbonutslippene til atmosfæren.

Ifølge de to forskerne forteller isotopanalyser at mye av dette blir tatt opp av havet.

- Det som er skremmende er at dette tilsynelatende ikke har ført til tilsvarende økte utslipp fra hav til atmosfære slik som man har foreslått tidligere, kommenterer Hellevang.

Hellevang mener det trolig kommer av en forsinket "lagringseffekt", der det økte opptaket først om noe tid vil kunne slippes ut igjen.

- Man vil da kunne få en situasjon hvor havet vil bidra mindre til å regulere de menneskeskapte utslippene, forteller Hellevang.530x505 fig1Blanding av karbon fra forskjellige kilder (fossilt brensel, landoverflateendringer, landplanter og overflatehav). Piler viser retningen på karbonstrømmer, mens symbolet δ13C viser til karbonsignaturen (deltasignaturen viser til at verdien er i forhold til en standardverdi). Illustrasjon: Helge Hellevang og Per Aagaard

Artikkelen i Nature Scientific Reports kan du lese her

Hellevang og Aagaard har tidligere gjengitt de viktigste resultatene fra forskningen i innlegg i klimadebatten på geoforskning.no.

Les mer om det her:

Kort oppholdstid for karbon i atmosfæren -bevis mot menneskeskapte utslipp? 24. april 2015

Har havet virkelig blitt avkjølt 11 °C siden 1860? 8. juni 2015

Hva bestemmer isotopsignaturen til karbon i atmosfæren? 18. juni 2015

 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: