Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Et nytt forskningsprosjekt ledet av Universitetet i Oslo gir geologisk kunnskapsoverføring og økt aktivitet for studenter og forskere i Tanzania.


530x353 kjernelagerForuten arbeid i felt ble det også logget sedimentære kjerner ved TPDC sitt kjernelager. PhD-student Katrine Fossum er til høyre på bildet. Her sammen med masterstudent ved UiO Orhan Mahmic (til venstre). Foto: Mandawa prosjektgruppe

- Studentene og forskerne er med på starten av det som kan bli Tanzanias olje- og gasseventyr, forteller Henning Dypvik, professor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo (UiO)

Dypvik er sammen med kollega professor Arild Andresen leder for et nytt forskningsprosjekt som vil undersøke den geologiske historien til Mandawabassenget som ligger langs kysten av Tanzania, ca. 50 mil sør for Dar es Salaam.

I 2012 og 2013 gjorde Statoil store gassfunn i blokk 2 åtte mil utenfor kysten av Tanzania. I desember i fjor kunne selskapet melde nok et funn, og totalt er det nå funnet 17 – 20 Tcf (trillion cubic feet) gass, tilsvarende 3 til 3,6 milliarder fat oljeekvivalenter.  

LES OGSÅ: Gassfunn trigger geologisk kartlegging

Prosjektet er finansiert av Statoil, og UiO samarbeider med forskere og studenter ved Universitetet i Dar es Salaam (UDSM) og Tanzanias «oljedirektorat» Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC).

Mange involverte

530x402 deltakereBildet viser deltakerne i prosjektet. Henning Dypvik (bakerst i midten) er prosjektleder. Katrine Fossum (lengst til venstre) er PhD-student ved UiO. Stående i midten er masterstudent Kristine Nerbråten og foran til høyre masterstudent Ellen Gundersveen. Sittende på huk foran er masterstudent Orhan Mahmic. De øvrige på bildet er studenter og forskere fra TPDC og UDSM. Foto: Mandawa prosjektgruppe

Fra UiO bidrar Dypvik og Andresen, tre masterstudenter, samt PhD-studenten Katrine Fossum til prosjektet.

LES OGSÅ: Geologisk kartlegging i Tanzania

UiO-studentene har denne høsten gjort feltarbeid i Tanzania der de har samarbeidet tett med bachelor- og masterstudenter fra UDSM og TPDC, samt én PhD-student fra UDSM.

- I tillegg har vi fått med forskere fra UDSM og TPDC. Det er altså ganske mange folk som er involvert, påpeker Dypvik.

Ifølge Dypvik skal prosjektet totalt ha tre feltsesonger i Tanzania, samt laboratoriearbeid ved UiO i perioden januar til april.

- Studentene blir involvert i lagarbeid på tvers av landegrensene. De får et nettverk som forhåpentligvis kan bestå i mange år fremover, fremholder Dypvik.

Dypvik hevder dette er en svært god måte å få utdannet nye geologer i Tanzania.

- Statoils kontor i Dar es Salaam er i kraftig vekst, og i årene som kommer ønsker de å rekruttere lokal arbeidskraft så langt det er mulig. Også TPDC er veldig glade for å få videreutdannet sine unge geologer som ofte kun har bachelorgrad, fortsetter Dypvik.

Ikke minst er Universitetet i Dar es Salaam og de tanzanianske myndighetene glade for initiativer rettet mot økt utdanning innen petroleumsfag.

Kunnskapsoverføring - begge veier

- Det har vært svært lærerikt og spennende å jobbe sammen med de lokale studentene og forskerne i felt og ved TPDCs kjernelager, forteller PhD-student Fossum.

- Jeg oppfattet de vitenskapelige ansatte ved UDSM og TPDC som svært dyktige, og jeg lærte mye av dem. Spesielt nyttig var deres kunnskap når det kom til å finne gode blotninger i et landskap som er svært preget av forvitring og mye vegetasjon, sier Fossum.

Fossum mener også at hun var et verdifullt bidrag ovenfor de lokale studentene.

- Vi jobber på ulike måter. Jeg tror de fikk et godt faglig utbytte og en del aha-opplevelser under tiden vi jobbet sammen. Jeg gleder meg til å fortsette samarbeidet både på laboratoriet ved UiO i vinter og i felt i Tanzania neste år, avslutter Katrine Fossum.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: