Torsdag 28.5.2020 - Uke 22
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Navnene på jordens geologiske tidsaldre er oversatt til norsk, og gjort tilgjengelig i en offisiell, internasjonalt godkjent utgave, skriver Oljedirektoratet.


530x375 Kronostrat tabell

- Det har lenge versert ulike norske betegnelser på de geologiske tidsaldrene. Men nå foreligger endelig en godkjent liste, sier Harald Brekke, seniorgeolog i Oljedirektoratet og leder av Norsk stratigrafisk komité (NSK).

Oljedirektoratet har deltatt i arbeidet med oversettelsen som ble satt i gang på initiativ av Norsk Geologisk Forening. Den står bak boka «Landet blir til – Norges geologi», som kommer i ny utgave i løpet av året.

Redaksjonen for boka utarbeidet et forslag til navnetabell, som Universitetet i Oslo, Norges geologiske undersøkelse, Oljedirektoratet, Norsk polarinstitutt og Språkrådet gav innspill til.  På grunnlag av dette ble så «Internasjonal kronostratigrafisk tabell» (versjon 2013-01) utarbeidet av NSK og Den internasjonale stratigrafiske kommisjon (ICS), og godkjent som den internasjonalt gjeldende norske oversettelsen av den engelske originalen.

- NSK retter en stor takk til alle involverte for at den internasjonale standarden nå kan tas i bruk på norsk av industrien, akademia, forvaltningen og det norske geomiljøet ellers, sier Brekke.

Den nye utgaven av «Landet blir til» blir det første verket som tar i bruk den norske tidsskalaen. Tabellen blir også lagt ut på ICS’ hjemmeside, i godt selskap med den engelske originalen og tilsvarende, offisielle oversettelser til kinesisk, japansk, fransk, spansk, portugisisk og baskisk.


Denne saken ble først publisert i GEO 04/13

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: