Tirsdag 15.6.2021 - Uke 24

Samarbeidspartnere

Asbjrn Breivik UiO mindreFørsteamanuensis Asbjørn Breivik har lenge jobbet med magmatisme relatert til kontinental oppsprekking og hvordan hot-spots og spredningsrygger påvirker hverandre. Foto: Ronny Setså.

-Vi forsøkte å finne et fint akronym til prosjektet vårt, sier førsteamanuensis Asbjørn Breivik med et lurt smil.

Det tverrfaglige forskningsprosjektet har fått navnet ARGGH (Aegir Ridge Geology/Geophysics and Hotspot interaction). Målsettingen er å forstå årsakene til det store volumet av magmatisme som opptrer i det nordøstlige Atlanterhavet.

Prosjektet, som er støttet av Norges Forskningsråd, ble innledet i 2010 med innsamling av geofysiske og geokjemiske data ved hjelp av Universitetet i Bergens forskningsfartøy Håkon Mosby.

Forskningsarbeidet ledes av professor Rolf Mjelde ved Universitetet i Bergen og inkluderer også forskere fra GEOMAR-instituttet i Tyskland og Universitetene i San Diego og Hawaii. Ved Institutt for geofag på Universitetet i Oslo har Breivik ansatt Abhishek Rai som post-doc stipendiat for å arbeide med de geofysiske dataene som er innsamlet ved bruk av havbunnsseismometere.

-Havbunnsseismometere gir et signal med gode signal/støy-forhold, og de gir også skjærbølgeinformasjon. På det viset får vi et bedre bilde av bergartene som befinner seg under havbunnen, helt ned til Moho og mantelen, utdyper Breivik.

De geokjemiske dataene har blitt samlet inn ved bunnskraping av de magmatiske bergartene nær Ægirryggen. Dataene gir i følge Breivik viktig informasjon om magmatismen i Atlanterhavet.

Bergartene kan fortelle noe om de geokjemiske egenskaper ved mantelen som de er smeltet ut fra, og hvorvidt manteloppstrømmingen under Island har hatt noen påvirkning. Dette skal tolkes ved universitetene både i Bergen og San Diego.

-Det er helt nødvendig med tverrfaglig forskning, fremholder Breivik og viser til sine kolleger ved Universitetet på Hawaii som jobber med geodynamikk og numeriske modeller basert på de geokjemiske og geofysiske resultatene. Om man kun ser på de geofysiske dataene, blir man stående på stedet hvil, understreker han.

Prosjektet varer til 2014. Asbjørn Breivik og kollegene hans håper da å ha oppnådd økt forståelse rundt konfigurasjonen av magmatisme i det nordøstlige Atlanterhavet, sett i sammenheng med dagens spredningsrygger.

 OBS utplasseres mindreUtplassering av havbunnsseismometere fra M/S Håkon Mosby under toktet sommeren 2010. Foto: Asbjørn Breivik.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Turingtesten


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: