Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Reuschmedaljen 2011 er tildelt Atle Rotevatn.


530x644 Rotevatn1Atle Rotevatn ble tildelt Reuschmedaljen under den geologiske vinterkonferansen 2013 i Oslo. Foto: Halfdan Carstens

Medaljen ble tildelt Atle Rotevatn, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen, under den geologiske vinterkonferansen i Oslo 09. januar.

Medaljen utdeles til én yngre forsker som pr. utdelingsåret ikke er fylt 36 år og er en påskjønnelse for et fremragende vitenskapelig arbeid av høyeste internasjonal standard.

Juryen sier følgende i sin begrunnelse:

«Prisen tildeles for hans arbeid med rampestrukturer innen forkastningspopulasjoner.

Arbeidet inneholder grundig feltarbeid på eksponerte forkastningsrampestrukturer i porøse sandstein i Arches National Park i USA. Feltarbeidet inkluderte kartlegging av sub-seismiske strukturelle data presentert i form av kart og stereonett og ble anvendt som analog til ulike sandsteinsreservoar i Nordsjøen.

Rotevatn brukte feltdataene til å bygge en reservoarmodell med langt høyere oppløsning enn det som er vanlig i petroleumsindustrien og viste gjennom en rekke simuleringer hvordan sub-seismiske deformasjonsstrukturer påvirket væskestrømmen under produksjon avhengig av lokale petrofysiske kontraster mellom deformasjonsbånd og vertsbergart.

Mens antagelsen tidligere var at slike permeabilitetsreduserende strukturer var negativ for væskestrøm viser Rotevatn og medarbeidere gjennom sitt arbeid at utvinningsgraden faktisk øker. Hypotesen er at injeksjonsvæsken må bevege seg lenger opp rampen og dermed driver oljen opp i liggblokken der produsenten er plassert.

Arbeidet er et viktig bidrag innen anvendt strukturgeologi i petroleumssammenheng, og er meget relevant for norsk sokkel og forståelse for forkastningsstrukturer både i lete- og produksjonssammenheng, særlig knyttet til valg av utvinningsstrategi og brønnplassering.

Samtidig er arbeidet et svært solid, grunnleggende vitenskapelig arbeid. Som del av kandidatens doktorgradsarbeid er arbeidet publisert sammen med medforfattere i tre ulike artikler i Petroleum Geosience, Geological Society London Special Publication og i Marine and Petroleum Geology. Rotevatn er førsteforfatter på alle artiklene.

Rotevatn berømmes for sin evne til å formulere forskningsresultater på en konsis, klar og målorientert måte sammen med klare illustrasjoner. Gjennom å kombinere grundige feltstudier med teoretiske betraktninger og simuleringer bygger Atle Rotevatn bro mellom grunnforskning og anvendelse på en fremragende måte.

Atle Rotevatn er en meget verdig mottaker av Reusch medaljen for 2011.»

Årets komité besto av professor Henning Dypvik ved Institutt for geofag, Universitetet i Oslo, professor Bjørge Brattli ved Institutt for geologi og bergteknikk, NTNU og Gunn Mangerud, leder for Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Medaljen ble sist utdelt i 2003.

LES OGSÅ: Et strukturgeologisk feltlaboratorium

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: