Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Øya nord for Grønland er to mål og består av løsmasser som har blitt skjøvet opp fra havbunnen.


ØyØya består av en haug med løsmasser. Foto: Morten Rasch, Universitetet i København

Øya, som kan være verdig tittelen verdens nordligste øy, ble funnet ved en tilfeldighet.

En gruppe danske og sveitsiske forskere var på vei til en annen øy - sandbanken Oodaaq - utenfor nordøstkysten av Grønland, men upresise kart førte dem i stedet til øya som kan få navnet Qeqertaq Avannarlew – grønlandsk for «den nordligste øya».

Øya er ikke mye til øy. Den måler ca. 30 ganger 60 meter og er 3 – 4 meter på det høyeste. Den består utelukkende av løsmasser – moreneavsetninger og silt.

Ifølge Morten Rasch (Universitetet i København), som var blant oppdagerne, kan øya ha blitt dannet ved at stormer og havis har skjøvet løsmasser fra havbunnen opp til over havoverflaten.

Det er uvisst hvor lang levetid verdens nordligste øy har.

- Ingen vet hvor lenge den vil bestå. I teorien kan den forsvinne under neste kraftige storm, sier Rasch i pressemeldingen.

Like fullt skal den oppfylle kravene til en øy, og kan dermed bidra til å utvide Danmarks offisielle territorium, skriver NRK.no.

Ifølge Wikipedia er det Kaffeklubbøya, også nord for Grønland, som i dag regnes som verdens udiskutable nordligste landpunkt. Den måler 700 ganger 300 meter og strekker seg 30 meter over havnivået, og vil sannsynligvis eksistere lenger enn den nyoppdagede øya.  

Det finnes flere disputerte øyer nord for Kaffeklubbøya. Foruten Oodaaq og "den nordligste øya", finner vi også ATOW1996 med et areal på drøyt 500 kvadratmeter og 83-42 som er navngitt etter breddegraden sin.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: