Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Det finnes om lag 140 store flyttblokker i Danmark. De ble fraktet fra Norge og Sverige med isen under de siste istidene og utgjør nå en del av danskenes feriemål.


530x282 dammestenen 4Dammesteinen på Fyn er Danmarks største kjente kampestein. Foto: GEUS

Kampesteiner er sjelden vare i Danmark – såpass sjeldne at de i dag har en egen nettside og utgjør feriemål for danskene.

GEUS, Danmarks svar på Norges geologiske undersøkelse, skriver at det per i dag er registrert godt og vel 140 «kæmpestener» i Danmark, og hver av dem er plottet inn i et kart og beskrevet slik at danskene kan reise på «kæmpestenssafari» i ferien.

Kampesteinene er flyttblokker, store steinblokker som har blitt transportert av isbreer og drivis under de siste istidene og avsatt da isen smeltet.

530x353 kartDet er registrert mer enn 140 kampesteiner spredt ut over store deler av Danmark. Kartografi: GEUS/Google Maps

Både Norge og Sverige eksporterte store mengder flyttblokker under siste istid, og ifølge Norsk geologisk ordbok finner vi bergarter fra Oslofeltet både i Danmark, Tyskland, Nederland og Storbritannia.

I den norske feriefavoritten Frederikshavn finner vi Jyllands nest største kampestein. Den 270 tonn tunge steinen ligger i sentrum av byen og består av larvikitt. Opphavet er selvfølgelig området rundt Larvik.

Danmarks største kjente kampestein er Dammesteinen på Fyn. Den veier om lag 1 000 tonn og består av svensk granitt.

Planlegger du en reise til Danmark? Finn din nærmeste kampestein her

530x282 dynen kaempesten 1Denne larvikittblokken ligger i Frederikshavn sentrum. Foto: GEUS

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: