Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Norske forskere har beregnet hvor stor flommen under tappingen av Nedre Glomsjø kan ha vært.


530x318 ElverumSlik kan Elverum ha sett ut før Nedre Glomsjø ble tappet. Illustrasjon: NGU

Mot slutten av siste istid eksisterte det en stor, bredemt innsjø i Sør-Norge (Innlandet). Sjøen, som er kjent som Nedre Glomsjø, var med sine 140 km3 nærmere tre ganger så stor som Mjøsa. Vannet ble holdt i sjakk av et smalt belte av is som fortsatt holdt stand i det stadig varmere klimaet.

Nedre Glomsjø har vært kjent blant kvartærgeologene lenge. Allerede på 1800-tallet ble horisontale terrasser i terrenget forklart som gamle strandlinjer tilhørende det som en gang var en enorm innsjø.

I de senere år har forskere ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) gjort grundige kartlegginger som viser innsjøens omfang.

Det var altså en brerest i sør som demte opp innsjøen. Isbreen krympet raskt, og på et tidspunkt fant vannet en passasje gjennom isen. Syndfloden var et faktum.

530x766 IsdekkeNedre Glomsjø ble demmet opp av et belte av gjenværende innlandsis. Illustrasjon: NGU

En slik prosess kalles også et jøkulløp. Jøkulløp danner gjerne flommer av katastrofale proporsjoner, og NGU-forskerne har nå beregnet hvor stor flommen i Sør-Norge kan ha vært da demningen brast.

Ifølge et blogginnlegg på ngu.no, viser foreløpige hydrauliske simuleringer at flommen kan ha hatt en maksimal størrelse på 1 til 1,5 millioner kubikkmeter (m3) per sekund. Dette er betydelig større volum enn hva som tidligere har vært antatt og en betydelig flom på global skala.

For eksempel er middelvannføringen i verdens største elv, Amazonas, 170 000 m3/s. Norges største elv, Glomma har en middelvannføring på 705 m3/s. Det finnes derimot historiske jøkulløp som har vært større enn flommen i Nedre Glomsjø.

Enorme krefter virket på landskapet da demningen brast, og det er blant annet antatt at gjelet Jutulhogget ble utviklet i forbindelse med flommen.

Les mer om Nedre Glomsjø og flommen her

530x345 StrømningsmønsterBeregnet strømningsmønster under flommen i en innsnevring i dalen sør for Elverum. Illustrasjon: NGU

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: