Tirsdag 9.3.2021 - Uke 10

Samarbeidspartnere

En sky av sand fra Sahara kan nå Norge lørdag ettermiddag.


530x518 Calima SkyronIllustrasjon: apalmet.es

På Kanariøyene vest for Sahara-ørkenen i Nord-Afrika er fenomenet kjent som calima der tørr og varm luft blåser fra fastlandet i øst og ut til øyene i vest.

Denne vinden transporterer også med seg fint sandstøv som både kan være synlig på himmelen og som støvavsetninger på gater, biler og andre overflater utendørs.

Den norske nettavisen Canariajournalen rapporterer flere ganger i året om at fenomenet når Kanariøyene. I en sak publisert fredag 19. februar, varsler de at Sahara-sanden også kan nå Norge.

Ifølge meteorologiske modeller kan vindene fra Sahara nå Norge lørdag ettermiddag. Oppdaterte varsler er tilgjengelig på blant annet spanske apalmet.es.

Om sandskyen skulle nå Norge, vil den være meget tynn. På Kanariøyene utgjør derimot calima tidvis et større problem og har tidligere sørget for nedstengning av flyplasser på grunn av nedsatt sikt.

Canarijournalen skriver at calima består av aluminosilikater, leire, gips, kalsitt og andre mineraler. Den bringer også med seg bakterier, virus, sopp, pollen, insekter, sporer, små marine organismer og forurensende stoffer fra industriutslipp i Marokko, Algerie og Tunis.

Store norske leksikon: calima

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Hypotese


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: