Tirsdag 9.3.2021 - Uke 10

Samarbeidspartnere

Flere steder i Adventdalen pipler metan- og CO2-holdig vann opp fra bakken. Enkelte steder danner kildene meterhøye hauger.


530x353 Adventdalen«Lagoon Pingo» i Adventdalen. Se forskerne midt I bildet for skala. Foto: Dimitri Kalentichenko

Forskere ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved UiT Norges arktiske universitet begynte sommeren 2019 å gjøre undersøkelser av noen kuriøse kilder i Adventdalen på Svalbard. Ut av kildene strømmer grunnvann mettet på metan og CO2.

Målet for undesøkelsene er blant annet å forstå hva som skjer med metangassen som pipler ut va bakken – blir den konsumert av mikroorganismer som har spesialisert seg på å livnære seg på metan, eller strømmer mesteparten opp til atmosfæren, der den kan bidra til drivhuseffekten?

Første feltundersøkelser ble gjennomført i 2019, og i 2020 reiste forskerne tilbake for å samle prøver fra under bakken rundt kildene.

Én av kildene er en høy kuppelformet «haug» midt i elveleiet i Adventdalen, «Lagoon Pingo» (bildet over). En pingo, eller frostkjegle, er en dome som består av sedimenter med en kjerne av is.

Slike pingoer dannes som følge av overtrykk i bakken som oppstår når vann fryser til is. Pingoer dannes der overtrykket blør av. Slike hauger kan også inneholde gasshydrater (fryst gass) og gass i fri form.

Det er ofte tilfellet både på Svalbard og i Barentshavet.

LES OGSÅ: Sprekkeferdige domer i Barentshavet

Den gjørmete grunnen ved Lagoon Pingo ble prøvetatt, og deretter fortsatte ferden videre innover dalen til en større forhøyning kalt Innerhytte. Også dette er en pingo, hele 15 meter høy.

Forskerne har laget en høydemodell av Innerhytte (bildet under) ved hjelp av en drone som har tatt hele 527 bilder. Modellen vil bli viktig for å planlegge fremtidig feltturer til lokaliteten.

Alle prøvene fra fjorårets felttur i Adventdalen er sendt til UiT for analyse av mikroorganismene som livnærer seg på gassen i gjørmen.

Les hele saken på nettsidene til CAGE (på engelsk)

530x495 InnerhytteInnerhytte pingo i Adventdalen. Se huset til venstre i bildet for skala. Illustrasjon: CAGE

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Hypotese


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: