Artikkelserie om fortidens klima, en uoppdaget gullprovins i Norge, fant istidens begynnelse og mulig nytt råstoff til smelteverkene. Her er de ti mest leste sakene på geoforskning.no i 2020.
POPULÆRT: Dypt under gruvene på Kongsberg kan det ligge betydelige mengder gull. Foto: Øivind Thoresen
Vi oppsummerer årets ti mest leste saker:
1. Slik lager du en istid
I et geologisk perspektiv lever vi i dag i en istid. Hva kan istider lære oss om klimaendringer gjennom Jordas lange historie?
2. Jordas svingninger og klimasykluser
Naturlige, periodiske svingninger i klimaet styres av Jordas bevegelser i solsystemet.
3. Det usannsynlige funnet
6. august 2020 var det 10 år siden boret traff reservoaret til Johan Sverdrup. Men funnet var ingen selvfølge.
Dette er kjerneprøven fra funnbrønnen til Edvard Grieg. Den blir omtalt som Norges mest verdifulle, og med informasjon fra Edvard Grieg fortsatte oljejakten som ledet til Johan Sverdrup. Foto: Eivind Røhne
4. En uoppdaget gullprovins?
Dypt under gruvene på Kongsberg kan det finnes betydelige mengder gull.
5. Fra medisin til geologi
Hvem har vel ikke sett en episode av Grey’s Anatomy eller annen TV-serie, der de roper ut at de trenger en CT-skann av pasienten? Eller kanskje tatt en CT-undersøkelse selv? Hva er dette apparatet, og hva har det med geologi å gjøre?
Utvidet virkelighet (AR) blir her brukt for å vise frem et skjell funnet i en kjerne ved hjelp av mobiltelefonen. Dette lar oss se skjellet fra alle vinkler uten bruk av avansert programvare.
6. Fant istidens begynnelse
Norske og britiske forskere dokumenterer for første gang overgangen til istidens begynnelse for 2,6 millioner år siden i seismiske data fra Nordsjøen. Resultatene er publisert i Nature.
Figuren viser området forskerne har studert i Norskerenna i Nordsjøen. Illustrasjon: Løseth et al., 2020
7. Et lite mineralkorn kan skape store problemer i betong!
I en by i provinsen Quebec i Canada har et byggefelt fått kjenne effekten av noen små mineralkorns evne til å bokstavelig talt ryste grunnmuren. Her hjemme har faren for at det samme skal skje kostet utbyggeren av en jernbanetunnel hundretalls millioner kroner.
8. En reise fra Nord-Amerika til Bømlo
Øya Bømlo representerer en gammel havbunnskorpe og geologien forteller oss at den kan sies å være mer amerikansk enn norsk.
9. Mulig nytt råstoff for smelteverkene
Med bruk av et banebrytende patent er det håp om at anortositt kan erstatte forurensende bauxitt som råstoff for produksjon av aluminium.
Anortositt levert fra Gudvangen Stein AS klar for oppknusing og labeksperimenter ved forskningsfasilitetene på Kjeller. Foto: Institutt for energiteknikk
10. Nytt jordskjelvkart gir store besparelser
NORSAR har lansert et nytt, digitalt jordskjelvsoneringskart. Den nye soneringen nedjusterer skadepotensialet mange steder i landet, noe som kan resultere i store besparelser for utbyggere og samfunnet.