Tirsdag 9.3.2021 - Uke 10

Samarbeidspartnere

 Kina sender denne uken en ny romsonde til månen. Målet er å samle inn 2 kg prøver av basalt fra et av månens «hav».


530x530 Oceanus Procellarum LRODen kinesiske romekspedisjonen håper å samle inn prøver av basalt fra lavasletten Oceanus Procellarum (det mørke «havet» midt i bildet). Foto: NASA

Denne uken skal Kina sende en ubemannet romsonde til månen, ifølge Reuters. For første gang siden 1970-tallet er planen at sonden skal ta med seg prøver tilbake til jorden.

Disse prøvene kan gi økt kunnskap om månens historie og geologien på overflaten og i dens indre.

Totalt er det samlet inn i underkant av 400 kg materiale fra ni lokaliteter. Brorparten ble hentet av amerikanerne under Apollo-programmene mellom 1969 og 1972 (382 kg).

Sovjetunionen samlet inn prøver i tre omganger på 1970-tallet, den siste gangen i 1976 (170 gram).

Med hensyn på masse er ikke de to kiloene med material som Kina planlegger å samle inn mye, sammenliknet med for eksempel USAs prøver. Men lokaliteten som sonden Chang’e-5 setter kursen mot, kan gjøre prøvene unike.

530x311 chang e 5Romsonden Chang’e-5 skal samle inn og ta med hjem prøver fra månens overflate. Illustrasjon: NASA

Sonden skal etter planen hente prøvene fra en enorm lavaslette med et areal på 4 millioner kvadratmeter, eller 10 prosent av månens areal, som heter Oceanus Procellarum.

Sletten er basaltisk, og til Reuters sier planetærforsker James Head ved Brown University at de tidligere Apollo- og Luna-programmene ikke har samlet inn prøver av basalt og at slike prøver kan hjelpe oss å finne svar på en rekke fundamentale spørsmål.

Litt forenklet kan vi si at månens geologi består av to bergarter: basalt og anortositt, bergarter vi også kjenner fra jorden.

LES OGSÅ: 50 år siden månelandingen

De to bergartene skaper en tydelig kontrast på månens overflate som så vidt er synlig med det blotte øyet, men godt synlig med kikkert eller teleskop.

Basalten opptrer som mørke partier. Den kan minne om – og omtales som - hav. Ca. 16 prosent av månen er dekket av slike hav.

Anortositten er på sin side lysere i fargen, og danner månens høyere «landområder». Den feltspatrike magmatiske bergarten representerer det lette «slagget» som steg opp over de tunge, jernrike restsmeltene da månen for det meste bestod av flytende magma for mer enn fire milliarder år siden.

«Basalthavene» på månen vitner om gammel vulkanisme. Flere av de store, mørke overflatene representerer nedslagskratre (bassenger) som ble dannet da asteroider eksploderte i det de traff månens overflate.

Om Chang’e-5 lykkes i å samle inn og bringe tilbake basaltprøver, kan de hjelpe oss å forstå hvor lenge månen har hatt en aktiv vulkanisme i dens indre og når dens magnetfelt, som er viktig for å beskytte liv, forsvant.

LES OGSÅ: Hele månens overflate kartlagt

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Hypotese


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: