Onsdag 12.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Riktig bruk av fargeskalaer for å presentere data i vitenskapelige publikasjoner er viktig. Den tradisjonelle regnbueskalaen bør utgå, ifølge tre forskere.


530x447 2 martiantopography cramerietal2020Hvilken fargeskala representerer topografien på Mars best? Illustrasjon: Crameri med flere, 2020

Det var den utbredte bruken av regnbue-fargeskalaen i programvarer og for å formidle vitenskapelige data som fikk Fabio Crameri, forsker ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) ved Universitetet i Oslo (UiO), til å reagere.

- Regnbuer er fantastiske, men når det kommer til å formidle vitenskapelige, tekniske og medisinske data, må denne bruken ta slutt, sier han i en nyhetssak på nettsidene til CEED.

Sammen med Grace Shepard (CEED) og Philip Heron (Durham University), har Crameri nå publisert en artikkel i tidsskriftet Nature Communications der de tar til orde for et skifte i bruken av vitenskapelige fargeskalaer.

Kartet over viser topografien til Mars, og brukes i Nature-artikkelen som et godt eksempel på henholdsvis feil og riktig bruk av farger. Den øverste delen viser Mars’ topografi med den tradisjonelle regnbue-skalaen og artikkelforfatterne skriver at fargeskalaen misrepresenterer landskapet.

Fargene er lite intuitve, det kommer ikke tydelig fram hva som er høyder og hva som er lave sletter. De dypeste partiene på Mars’ overflate er farget blått og kan se ut som vann, noe planeten ikke har (i flytende og utbredt form). Det er videre vanskelig å skille små variasjoner i topografien, og de høyeste toppene (vulkaner) ser ut til ha en kunstig grense.

Den nederste delen benytter en annen fargeskala kalt lajolla (utviklet av Crameri). Fargene gir et mer presist bilde av topografien til Mars og dens variasjoner. De høyeste partiene fremstår som lyse, og de dypeste partiene som mørke. Det er også enklere å skille små høydevariasjoner.

Et annet argument for å bruke en fargeskala som lajolla er det faktum at 0,5 prosent av kvinner og 8 prosent av menn i verden har redusert fargesyn (vanligvis problemer med å skille mellom rødt og grønt). Det er svært viktig at folk klarer å skille mellom ulike verdier som formidles, for eksempel når meteorologer varsler om kommende ekstremvær.

Crameris fargeskalaer ligger fritt tilgjengelig på hans nettsider her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: