Tirsdag 13.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

Livet på Jorda kan ha startet blant varme kilder i dyphavet. Forskere har dyrket celler under tilsvarende forhold i laboratorium.


530x795 Black smokerLivet på Jorda kan ha startet ved hydrotermale kilder på havets bunn. Bildet viser en skorstein som spyr ut hett, mineralholdig vann. Foto: NOAA Office of Ocean Exploration and Research

Det råder mange hypoteser om hvordan livet på Jorda først oppstod. Én av disse er at det hele startet ved hydrotermale kilder på havets bunn.

Denne hypotesen er nå styrket etter at forskere ved University College London (UCL) har klart å skape protoceller i et varmt, alkalinsk miljø som kan likne på forholdene i dyphavet for nærmere fire milliarder år siden.

Også i dag finner vi et yrende og unikt liv langs de varme kildene på havbunnen som spyr ut superhett, mineralrikt vann. Det varme vannet gir energi til faunaen slik at fotosyntese ikke er nødvendig (og i det mørke dypet heller ikke mulig).

Protoceller er de enkleste formene for celler bestående kun av en membran som skiller den indre delen fra omgivelsene.

Under tidligere forsøk har det ikke lyktes å skape slike celler i annet enn kaldt ferskvann. Forskerne fra UCL hevder problemet var at tidligere eksperimenter ikke tok høyde for at molekyler i naturen kommer i et stort mangfold og i mange størrelser. I de tidligere eksperimentene ble det kun brukt et fåtall molekyler, og alle av samme størrelse.

Resultatene viser altså ikke bare at et miljø tilsvarende det vi finner ved varme kilder i havet (varmt, alkalint (basisk) og salt) kan produsere organiske molekyler, men at det kan være det mest optimale miljøet.

Forskerne observerte at lange karbonkjeder trengte varme for å omdannes til en vesikkel (intracellulær sekk i en celle omgitt av en membran der forskjellige stoffer kan transporteres eller lagres). Et saltholdig miljø bidro til å danne mer innstrammede vesikler. Alkaliniteten bidro til at molekylene holdt sin elektriske ladning.

Forskerne påpeker at tilsvarende miljøer også er kjent fra andre steder i solsystemet vårt, som månene til Jupiter og Saturn.

Referanse

Promotion of protocell self-assembly from mixed amphiphiles at the origin of life

Jordan et al., 2019

Nature Ecology & Evolution

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: