Tirsdag 13.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

Ekspedisjonen Fram-2020 har funnet indikasjoner på at deler av Yermak-platået nord for Spitsbergen har ligget over havnivå i flere titalls millioner år.


530x217 AkustiskAkustiske målinger viser variasjoner i geologien ved Yermak-platået nord for Spitsbergen. Området til venstre kan ha ligget over havnivå i flere titalls millioner år. Illustrasjon: Fram-2020

Ekspedisjonen Fram-2020 startet offisielt da professor emeritus ved Universitetet i Bergen (UiB) Yngve Kristoffersen og sjefsgeofysiker i Lundin Energy Jan Erik Lie landet på isen med luftputebåten Sabvaaba 15. juli.

Ekspedisjonen skulle i utgangspunktet foregå over fem måneder og drive med isen over Morris Jessup-platået nord for Grønland. Ett år forsinket, og med et redusert ekspedisjonsprogram er den reviderte planen å krysse Yermakplatået nord for Svalbard i løpet av om lag én måned.

Under ekspedisjons fjerde uke, møtte Sabvaaba båten Farm for å få nye forsyninger. Samtidig mønstret Lie av, mens Espen Harris Nilsen, seniorgeofysiker i Lundin, ble luftputebåtens andre besetningsmedlem.

Les mer om årets ekspedisjon og de første ukene på isen her:

Mini-comeback i Polhavet

En god uke på isen

Tidligere i september tikket to nye ukesrapporter fra ekspedisjonen inn i e-postboksen til de som følger eventyrerne. Luftputenbåten har drevet videre vestover over Yermakplatået, noe som har gitt Kristoffersen og Nilsen gode muligheter for videre undersøkelser av platåets geologi.

530x390 kartDen gule linjen viser luftputebåtens ferd i den sjette og syvende uken av ekspedisjonen. De sorte prikkene markere hvor Kristoffersen og Nilsen har samlet steinprøver fra havbunnen. Illustrasjon: Fram-2020

Ett platå, to geologiske historier

Akustiske målinger fra henholdsvis den nordøstlige og midtre, høye delen av platået viser at den førstnevnte består av furet grunnfjell overlagret av tykke sedimentpakker. Den sistnevnte delen består på sin side kun av grunnfjell som er eksponert på havbunnen.

Ekspedisjonsdeltakerne samlet også prøver fra havbunnen ved utvalgte lokaliteter gjennom mudring. Totalt samlet de inn 66 steinprøver. Samtlige av prøvene ser ut til å være vulkanske bergarter (eller sedimenter av vulkansk opphav).

530x338 MudringIllustrasjon: Fram-2020

Kristoffersen og Nilsen hevder de akustiske dataene vitner om ulike geologiske historier. Bergartene på midten av platået indikerer vulkanske utbrudd over havnivået, mens bergartene fra nordøstspissen ser ut til å ha blitt dannet av undersjøiske utbrudd.

I kombinasjon med informasjonen fra steinprøvene, kommer ekspedisjonsdeltakerne med følgende mulige tolkninger:

1) Det flate, høye platået har ligget over havnivået over et titalls millioner år og har gradvis blitt erodert ned mot havnivå, og steinfragmentene har blitt transportert av elver.

2) Platået har blitt erodert av et isdekke og steinfragmentene har blitt avrundet av subglasial transport.

Kristoffersen og Nilsen mener den første tolkningen passer best overens med allerede etablert kunnskap.

Fram-2020 har videre satt ut bøyer på vegne av Meteorologisk institutt for målinger av hvordan sjøisen demper havbølger.

Standhaftig isbjørn

I den sjette og syvende uken ble de besøkt av isbjørner ved tre anledninger (isbjørnbesøk er også rapportert i tidligere uker). I to av tilfellene ble bjørnene jaget vekk ved hjelp av drone eller ved å starte luftputebåtens motorer. I det siste tilfellet ble disse forsøkene ignorert, og isbjørnen gikk standhaftig forbi med noen titalls meter avstand.

Ekspedisjonen ble avsluttet da fartøyet Havsel kom for å taue Sabvaaba tilbake til Longyearbyen. På grunn av en mindre skade under tauingen, ble imidlertid luftputebåten satt av ved Ny-Ålesund for reparasjon.

Ekspedisjonen administreres av Institutt for geovitenskap ved UiB og støttes finansielt av Lundin Energy. Øvrige støttespillere er Axxis Geosolutions, Oljedirektoratet og Meteorologisk institutt.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: