Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Økt bruk av grunnvann til ulike formål tærer på ferskvannsøkosystemene.


530x353 GrunnvannFoto: Pixabay

Etterspørselen etter ferskvann til bruk som drikkevann, til vanning av avlinger og til industrielt bruk øker, og vi mennesker pumper opp grunnvann som aldri før. Forskere advarer nå om konsekvensene det vil ha for verdens ferskvannsøkosystemer.

I en artikkel i tidsskriftet Nature har et internasjonalt lag av forskere modellert hvordan uttak av grunnvann påvirker ferskvannssystemene på global skala.

Modellen viser en klar ubalanse mellom hvor mye ferskvann som entrer systemene, primært i form av regn, og hvor mye som forsvinner ut. Dette fører til at bekker, elver og innsjøer krymper, og konsekvensene er at nåværende ferskvannsøkosystemer ikke er bærekraftige.

Effekten er mest synlig i dag i relativt tørre områder med intens vanning av avlinger, som i Midtvesten i USA og i Indusdalen mellom India og Pakistan.

Artikkelforfatterne har kommet frem til at mellom 10 og 23 prosent av områdene der det i dag pumpes opp grunnvann, har nådd sine grenser hva gjelder bærekraft. I 2050 kan tallene være 42 til 79 prosent.

Resultatene regnes som «optimistiske» anslag, fordi artikkelforfatterne ikke tar høyde for ytterligere økning i bruk av grunnvannet.

Derimot har de tatt høyde for forventede klimaendringer («business as usual»), og de presiserer at enkelte områder kan oppleve mer nedbør, og andre områder mindre nedbør i fremtiden. Slike endringer har stor betydning for grunnvannsnivåene.

 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: