Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Yngve Kristoffersen er igjen på tokt i Polhavet. Med kun én måned til rådighet er forskningsfokuset denne gangen Yermakplatået nord for Svalbard.


530x303 deployment echosounderFoto: Fram-2020

Ekspedisjonen Fram-2020 startet offisielt da professor emeritus ved Universitetet i Bergen (UiB) Yngve Kristoffersen og sjefsgeofysiker i Lundin Energy Jan Erik Lie landet på isen med luftputebåten Sabvaaba 15. juli.

Ekspedisjonen skulle i utgangspunktet foregå over fem måneder og drive med isen over Morris Jessup-platået nord for Grønland. Ett år forsinket, og med et redusert ekspedisjonsprogram er den reviderte planen å krysse Yermakplatået nord for Svalbard i løpet av om lag én måned.

For den (på papiret) pensjonerte professoren er Polhavet kjent farvann. GEOs lesere husker kanskje den (nesten) ett år lange ekspedisjonen FRAM-2014/2015 der han drev på isen langs Lomonosovryggen nær Nordpolen før han og hans partner Audun Tholfsen endte opp utenfor nordøstkysten av Grønland.

Fysisk isolert fra omverdenen og under svært krevende forhold, samlet de to forskerne den gangen inn store mengder data som vil øke vår kunnskap om Polhavets geologiske historie, oseanografiske og klimatiske forhold, og om ressursgrunnlaget.

Plan B

Yermakplatået var Fram-2020s Plan B. Avgjørelsen om å velge denne lokaliteten begrunnes med at ekspedisjonen ikke klarte å sikre logistikken som var nødvendig for å gjennomføre den opprinnelige planen.

På ekspedisjonens nettsider (fram2020.no) kan vi lese at Morris Jessup-platået for 56 millioner år siden var knyttet sammen med Yermakplatået. Den vestre delen av Morris Jessup-platået representerte da en del av kontinentalskråningen nord for Svalbard. I så måte er det i stor grad den samme geologiske historien som skal undersøkes.

Fram-2020 leverer ukentlige oppdateringer fra ekspedisjonen, der det vitenskapelige formålet blant annet er knyttet til å lære mer om de tektoniske forholdene: «Late Cretaceous/Early Cenozoic tectonic events in West Spitsbergen, Northeast Greenland and Ellesmere Island are time equivalent, but the related offshore tectonic structures are unknown».

530x619 kartDen røde linjen viser hvor luftputebåten har drevet siden midten av juli. Illustrasjon: Fram-2020

Isbjørnbesøk og gode seismiske data

I den tredje ukesrapporten har Kristoffersen og Lie lagt ved en ca. 70 kilometer lang seismisk profil basert på 20 små seismiske måleinstrumenter plassert ut på isflaket de «bor» på.

Til tross for at Fram-2020 så langt ikke har krysset Yermakplatået (det er til sist isens bevegelser som bestemmer hvor ekspedisjonen driver), skriver de to forskerne at de seismiske dataene komplementerer tidligere innsamlede data fra området og gir et godt innblikk i geologien ved Sofia-bassenget nederst på kontinentalskråningen nord for Svalbard.

Om isen lar dem drive videre vestover på tvers av platået, vil Kristoffersen og Lie få gode muligheter for å hente seismiske data som kan gi mer innblikk i den geologiske historien til de to platåene som nå er skilt av havet.

Mer spesifikt ønsker de å se tegn på deformasjon i sedimentene som styrker teorien om at Yermakplatået først beveget seg som en del av Grønland, for deretter å ha revet seg løs i nordøstlig retning og blitt en del av Svalbard.

530x263 SeismikkSeismisk profil fra nederste del av kontinentalskråningen nord for Svalbard. Illustrasjon: Fram-2020

De ukentlige rapportene lar også leserne få et innblikk i det daglige livet på isen, inkludert det arktiske livet de måtte støte på. I den tredje ekspedisjonsuken kom en nysgjerrig isbjørn bort for å undersøke og tygge litt på hydrofonkablene. Ingen skade skjedd da den raskt fant ut at kablene ikke var mat.

Ekspedisjonen administreres av Institutt for geovitenskap ved UiB og støttes finansielt av Lundin Energy. Øvrige støttespillere er Axxis Geosolutions, Oljedirektoratet og Meteorologisk institutt.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: